Головна » Бізнес » Банки » Садовий назвав свою кандидатуру на посаду керівника НБУ

Садовий назвав свою кандидатуру на посаду керівника НБУ

Андрій Садовий, у разі перемоги на президентських виборах, має намір просувати на посаду голови Національного банку України кандидатуру керівника «Райффайзен банку Аваль» Володимира Лавренчука.

Про це Садовий сам заявив на своїй офіційній сторінці у Facebook.

«Найкращим кандидатом на посаду голови Нацбанку я вважаю керівника «Райфайзен банк Аваль» Володимира Лавренчука. Дуже професійна і порядна людина. Будучи Президентом беру зобов’язання запропонувати його кандидатуру на затвердження парламенту», — написав він.

Пост Андрія Івановича викликав жваву реакцію користувачів соцмережі, у тому числі й банкіра, співвласника холдингу «Молочний Альянс» Олександра Деркача, який поцікавився у коментарях, чим же Садовому не вгодив нині діючий керівник Нацбанку Яків Смолій.

Чим здивувала заява Садового. Річ в тому, що голова НБУ призначається парламентом за поданням президента терміном на 7 років. Його повноваження не припиняються разом з припиненням повноважень президента країни. Нинішній голова Нацбанку перебуває на своїй посаді менше року (з 15 березня 2018 року), а отже, він цілком може пробути в своєму кріслі до 2025 року, тобто це навіть довше, ніж каденція президента, якого ми будемо оце зараз обирати.

Звісно, є низка випадків (всього їх в Законі про НБУ передбачено десять), за яких може бути звільнений голова Нацбанку, але жоден з них напряму не пов’язаний з обранням нового президента. Якщо тільки Смолій сам не захоче піти у відставку, «відставити» його можна лише у разі якихось порушень законодавства чи різних невідповідностей. Таким чином, не зрозуміло, за що висуванець “Самопомочі” хоче його замінити.

Тому згаданий вище Олександр Деркач і написав кандидату Садовому: «Якщо вам відомі такі факти [порушень законодавства], то ви мали б, не чекаючи виборів, написати про них в НАБУ. А якщо у вас їх нема, то можна зробити висновок, що ви або не знаєте закон, або просто хочете мати свого карманного голову, порушуючи принцип незалежності Національного банку».

Андрій Садовий на цей коментар поки що не відповів.

Хто такий Володимир Лавренчук. Киянин, 61 рік, досвідчений і визнаний банкір.

 

Володимир Лавренчук

Володимир Лавренчук, потенційно новий голова НБУ. Хоча не факт

Закінчив фінансово-економічний факультет Київського інституту народного господарства за спеціальністю «економіст». В банківській сфері працює з 1982 року. Обіймав керівні посади в Ощадному банку України, АТ «Укрінбанк» та «Райффайзенбанк Україна». Із жовтня 2005 — голова правління «Райффайзен банку Аваль».

x

Рекомендуємо

Горить електропідстанція у Львові

Майже всі електропідстанції у Львові та області знищено, — Садовий

Росіянам в результаті ракетних атак вдалося знищити майже всі електропідстанції у Львові ...