Головна » Кар'єра » «У стоматології, аби більше заробляти, слід не зациклюватися на грошах», — Микола Радлінський, організатор курсів для стоматологів
Курси для стоматологів у навчальному центрі "Аполлонія"

«У стоматології, аби більше заробляти, слід не зациклюватися на грошах», — Микола Радлінський, організатор курсів для стоматологів

Як більше заробляти? Це питання цікавить більшість українців, і стоматологи не є винятком. Зубний лікар також хоче отримувати за свою працю достойну винагороду. Але як цього досягнути? «Вчитися, підвищувати кваліфікацію і робити своїх пацієнтів щасливими», — відповідає Микола Радлінський, директор з маркетингу та продажу в навчальному центрі «Аполлонія».

НЦ «Аполлонія» ось уже 25 років поспіль проводить курси і семінари зі стоматології. За цей час з його допомогою більше 20 тисяч лікарів з України та інших країн змогли вдосконалити свою майстерність, а дехто з них, отримавши на курсах порцію натхнення, навіть започаткував власну справу.

— Пане Миколо, як стоматологічний бізнес переживає економічну кризу в країні? Дуже «боляче»?

— Як і всі компанії в Україні, ми боляче переживаємо як політичну кризу, так і її економічні наслідки. Наприклад, ринок післядипломних освітніх послуг для лікарів-стоматологів скоротився в розмірах більше як в 2-4 рази (в залежності від сегменту, в грошовому вимірі в доларах США ). Сьогодні досить важко фінансово запросити іноземного лектора прочитати курс в Україні, але це також дає поштовх для наших спеціалістів розвиватися професійно. Попри всі негаразди вільних вихідних у лекторів навчального центру «Аполлонія» майже не буває, а експорт напрацювань українських лекторів зріс у рази.

— Що робити стоматологу, якщо відчуває, що досягнув стелі, як у професійному плані, так і в плані доходів?

— Сьогодні найактуальнішим є напрямок безперервної освіти. Це добре ілюструє вислів Карла Сьюелла «Якщо ви не стаєте кращими, ви стаєте гіршими».

Найкращим інструментом для того, щоб рости професійно і фінансово, є практичні та теоретичні курси підвищення кваліфікації.

Під час таких курсів до лікарів повертається натхнення «творити» стоматологічні шедеври та рости професійно і надалі. Звичайно, з ростом професійного рівня зростає і черга до такого лікаря.

Курси для стоматологів, які організовує Навчальний центр «Аполлонія», розраховані на початківців чи на лікарів, які вже мають багато років практики?

— В «Аполлонії» є декілька професійних рівнів курсів для стоматологів.
Отримати необхідні базові знання можна вже на 5 курсі вищого навчального закладу або під час інтернатури. Після освоєння базових понять та навичок лікарі-стоматологи проходять «клінічні курси», спостерігаючи за роботою на реальному пацієнті і розбираючи різноманітні клінічні випадки. Найвищим рівнем є «Майстер-курс з художньої реставрації зубів» Сергія Радлінського. На цьому курсі лікарі вчаться поєднувати найпрогресивніші методики прямої реставрації зубів з мистецтвом. При цьому акцентується увага на необхідності збереження стоматологічного здоров’я пацієнта, уникаючи протезування та імплантації.

— Для лікарів якої зі спеціалізацій вони будуть найбільш корисними (ортопед, ортодонт, хірург-імплантолог тощо)?

Семінари по стоматології в навчальному центрі «Аполлонія» розроблені для лікарів, що працюють в прямій техніці (терапевти), але часто до нас приїздять лікарі-ортопеди. Для них важливо знати і розуміти природну анатомію та інші властивості зубів.

— Де проходять курси?

— Курси проходять в Полтаві стаціонарно, але лектори «Аполлонії» багато подорожують для спрощення доступу до навчання

— Скільки днів триває один курс?

— Курс триває від одного до шести днів. Якщо говорити про стоматологічні курси в Полтаві, то найчастіше лікарі вибирають п’ятиденний курс з художньої реставрації зубів

— Як виглядає процес навчання?

— Після знайомства групи та лектора, ми проводимо екскурсію по нашому комплексу «Аполлонія». Після цього лікарі протягом трьох днів слідкують за процесом реставрації в клінічному класі. Лектор детально пояснює, що і чому він робить, чому обрав саме такий метод і так далі. Час спливає непомітно. Кожного вечора курсанти обговорюють клінічні випадки, опираючись на детальні фото та рентгенівські знімки. Останні два дні присвячені відпрацюванню мануальних навичок на фантомі. Це найцікавіший етап, коли з легкої руки лікарів виходять естетичні реставрації високого класу, хоча до цього вони могли тільки бачити це. Закінчується курс урочистим врученням сертифікатів і шампанським на честь випускників.

— Скільки коштує курс навчання? Що в нього входить?

— Ціна одного навчального дня стартує від півтори тисячі гривень. П’ятиденний курс обійдеться від семи з половиною тисяч. До курсу входять безпосередньо навчання, обіди та у вигляді акційної пропозиції часто включається проживання у готелі.

— Чи отримуєте фідбек від тих, хто вже побував на курсах, — які їхні враження, чи вдалося їм суттєво збільшити свій дохід?

— Наш основний спосіб просування — сарафанне радіо, тобто в основному нас рекомендують наші «випускники». На мій погляд, це найкраща оцінка нашої діяльності. Сергій Володимирович Радлінський завжди говорить, що після художньої реставрації людина стає щасливішою, їй більше вдається, вона більше заробляє. В чому ж секрет? Він дуже простий: пацієнт звикає до чарівної посмішки і починає демонструвати ії все частіше — звідси і задоволені клієнти, і зростання зарплатні.

Збільшення доходу, на мій погляд, має бути продиктоване простим законом попиту і пропозиції: якщо у стоматолога черга на 3 місяці наперед, то йому пора підвищити ціни, щоб врівноважити ці показники.

На жаль, багато клінік в ціноутворенні керуються показниками собівартості, а не цінності.

— Чи відомі Вам випадки, коли Ваші слухачі після проходження курсів відкривали приватний стоматологічний кабінет чи клініку? Як у них йдуть справи?

— Багато лікарів-стоматологів мріють про власну справу і це є цілком логічним кар’єрним ростом, але більшість забуває про зворотню сторону приватного бізнесу: адміністративна робота, менеджмент персоналу, маркетинг клініки і так далі. На мій погляд, багатьом лікарям необхідно зважити всі «за» і «проти»! Власна приватна клініка далеко не завжди є найкращим варіантом.

Багато з наших курсантів відкрили власну справу і сьогодні поєднують стоматологічну практику і бізнес.

— Що Ви можете запропонувати стоматологам, які з тих чи інших причин не можуть фізично відвідати ці курси?

— Спеціально для лікарів, що не можуть фізично відвідати семінари та курси по стоматології Сергія Радлінського, ми відзняли п’ять майстер-класів з різних тем. Тривалість кожного DVD — близько п’яти годин. Вони зручні у використанні — можна поставити на паузу, передивитись ще раз або поділитися з колегами. Ми рекомендуємо перегляд до або після курсів — це значно покращує процес запам’ятовування матеріалу.

Таким видом навчання ми дісталися найвіддаленіших куточків України та країн СНД. Для нас і для багатьох лікарів це був прорив!

— Яку пораду Ви би дали просто зараз стоматологам, які хочуть більше заробляти?

— Не орієнтуватися на гроші! Я не знайомий з жодним лікарем-стоматологом, який би багато навчався і погано заробляв! Інвестиції в себе — це найнадійніше капіталовкладення.

x

Рекомендуємо

Зеник Євроремонт

Перше ексклюзивне інтерв’ю Зеника Євроремонта

«Не обов’язково їхати в Європу, щоб заробляти такі гроші, як там»