Головна » Економіка » «Інвестиційні прогнози щодо ризиків для України виглядають цілком логічно», — Горбачов
Дмитро Горбачов

«Інвестиційні прогнози щодо ризиків для України виглядають цілком логічно», — Горбачов

У 2018 році ринок злиття і поглинання (M&A) України переживав певний ріст. За минулий рік було укладено 80 угод на суму 1,8 млрд доларів. В рамках світового масштабу — це крапля в морі, але для економіки країни, яка переживає кризу останні п’ять років — дійсно хороший показник. Звісно, інвестиційному ринку ще далеко до рівня докризового 2007 року, коли обсяги угод перевищували десятки мільярдів доларів, але зате з’явився реальний шанс залучити contrarian-інвесторів.

Будь-яка політична та економічна нестабільність в Україні формує певні ризики особливо для тих інвесторів, чиї погляди, прогнози та дії відрізняються від загальноприйнятих думок. Інвестори надають перевагу мати справу з економікою тих країн, де ситуація є прогнозованою і стабільшою. Адже їм важливо розуміти, що буде з країною у найближчій перспективі.

Показовий приклад про ситуацію, що склалася у Великобританії в 2016 році і була пов’язана з виходом країни з Євросоюзу (Brexit). Тоді на референдумі 52% британців проголосували за вихід Великобританії з ЄС, а 48% — проти. Що відбулося з ринком M&A: він просто зупинився. Усі найбільші угоди зі злиття і поглинання були заморожені, почалися хвилювання у фінансовому секторі. Адже якщо Британія вирішила залишити ЄС, це означало не лише зміну влади (тоді на пост прем’єр-міністра Великобританії була призначена Тереза Мей замість Девіда Кемерона), але й зміну цілої низки правил: держмит, режим пересування товарів і робочої сили. А ці параметри важливо враховувати при оцінці потенційних угод, особливо, якщо компанія націлена на експорт своєї продукції в межах ЄС або за його кордонами. В ситуації з Великобританією зміна влади не спричинила такого значного впливу на зміну ринку M&A, як потенційна зміна режиму взаємодії з Євросоюзом. Саме зміна механізму роботи з ЄС викликала проблеми з інвестуванням, і деякі дуже великі угоди були зупинені.

«В умовах виборів Президента, що відбулися у травні, а також виборів депутатів Верховної Ради, навряд чи інвестори будуть готові негайно почати інвестиції в Україну. Будуть і ті, які займуть вичікувальну позицію і дивитимуться, що відбувається в країні. Прогнози щодо ризиків виглядають цілком логічно», — коментує фінансист CFA Дмитро Горбачов.

В Україні сьогодні спостерігається негативний демографічний тренд. На сьогодні в країні офіційно зареєстровано 42 млн осіб з врахуванням населення, що проживає на територіях Донецької та Луганської областей та Автономної Республіки Крим. Але реальна чисельність мешканців, за даними Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України, не більше 36-38 млн. За прогнозами Інституту, вже до 2050 року кількість українців, що постійно проживають на території країни скоротиться до 30 млн осіб. Дані звіту ООН більш оптимістичні. Спеціалісти стверджують, що до 2050 року населення України скоротиться лише до 36 млн осіб. За даними Міністерства соціальної політики України, що річно з країни на заробітки виїжджають від 7 до 9 млн осіб, а 3,2 млн осіб працюють за кордоном постійно.

«Інвесторам важливо розуміти, хто буде споживати продукцію, виготовлену на підприємстві, в яке інвестовано гроші, — каже Дмитро Горбачов. — Взяти хоча б харчову промисловість, яка добре розвинута в Україні. Здавалось би, попит на продукти харчування є в будь-якій країні. Але якщо спостерігається негативна демографічна тенденція, тобто населення постійно скорочується за рахунок природного спаду і трудової міграції, то це означає, що компанія працює в умовах скорочення внутрішнього ринку. Відповідно, шляхи для зростання у компанії є лише за рахунок відбирання частки ринку у конкурентів або освоєння зовнішніх ринків».

Демографія рухає економічне зростання. Наприклад, Індія. Колись одна з найзлиденніших країн в світі сьогодні займає 7 рядок в рейтингу світових економік, а річний обсяг ВВП — 2,5 трлн доларів. А в 1990 році ВВП Індії складало лишень 237 млрд доларів. До 2000 року цей показник склав 477 млрд доларів, а в 2007 році переступив за трильйон доларів. Важливим, але не єдиним, фактором росту економіки якраз стало зростання чисельності населення.

Інвестори з багатьох країн світу готові вкладати гроші в американські компанії, в тому числі тому, що в країні відзначено позитивну динаміку росту населення. На цей час в Америці проживає понад 330 млн осіб. Кожні 10 секунд чисельність населення США збільшується на 1 людину. Щорічно в США мігрують близько мільйона людей. В такому випадку, попит на товари на внутрішньому ринку буде лише збільшуватись, а отже, економіка країни демонструватиме ріст й інвестування в неї виглядатиме привабливо.

Для довідки:
Д-р Дмитро Горбачов (DBA, MBA, CFA) — експерт в галузі фінансів і корпоративного управління. Старший промисловий радник ЄБРР. Раніше: Фонд Сороса, Група Interpipe, Група Лакталіс, KPMG (США).

x

Рекомендуємо

Олександр Свіщов, львівський бізнесмен

Львівський бізнесмен Свіщов купує 50 га під Львовом

Львівський бізнесмен Олександр Свіщов купує 50 гектарів землі у селі Ямпіль під ...