Головна » Бізнес » Агробізнес » У Винниках знову робитимуть вино, як в старі добрі часи
Учасники висадження суспільного виноградника у Винниках

У Винниках знову робитимуть вино, як в старі добрі часи

У Винниках інтелігенція та почесні мешканці міста висадили виноград на першому суспільному винограднику на території КЗЛОР «Історико-краєзнавчий музей», інформує «Форпост».

Участь у висаджуванні лоз взяли почесні винниківчани: письменник, журналіст, редактор Юрій Винничук, художник, поет Йосиф Годунько, олімпійський чемпіон-шахіст, міжнародний гросмейстер Олександр Бєлявський та літературознавець, франкознавець, директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка Богдан Тихолоз, міський голова Винник Володимир Квурт, директор Історико-краєзнавчого музею Ігор Тимець.

«Через декілька років ми матимемо шанс отримати вино з винограду, який висадили ці шановані люди. Протяжність виноградника близько 70 метрів. Це два ряди винограду, буде десь 40 кущів. При хорошому догляді ми зможемо отримати декілька тонн винограду. З нього ми виготовлятимемо власне вино, більше тонни, це буде промоційна продукція, зможемо пригостити нею усіх охочих, гостей міста», — розповів Володимир Квурт.

За словами Квурта, тут будуть сорти винограду, які добре родять на теренах Галичини. Відповідно усі можуть приїхати подивитись, яким є той чи інший сорт, коли він визріває, придбати лозу. Придбати вино також можна буде безпосередньо тут, на винограднику.

За словами учасників суспільної акції, виноградарство для Винник є типовим, колись тут було багато виноградних угідь, місто славилось виноробством. Від цього й походить назва Винники.

«Це фактично єдине передмістя Львова, яке має таку потужну історію, такі традиції, які зараз дуже відроджуються і мене це дуже тішить, бо я тут живу, і виявляється, я попав в таке середавище, яке мені подобається», — розповів почесний винниківчанин, пимьменник та журналіст Юрій Винничук.

Виноградна лоза починає родити на 2-3 рік і може плодоносити до 100 років.

«Моє прізвище Тихолоз, і мене до лози тягне, до виноградної особливо, а оскільки мешкаю у Винниках, то для мене це сьогодні особлива честь – долучитися до такої шляхетної справи і дуже символічної», — сказав директор дому Франка Богдан Тихолоз.

Місце під суспільний виноградник обрали на вулиці Замковій — вигідне, південно орієнтоване, тепле, освітлене. Зараз готують реконструкцію вулиці, паркан сусідньої будівлі буде оформлено муралом, ескізи якого вже готують винниківські художники. Тут буде затишно облагороджена територія, можна буде посидіти, відпочити.

«Кожна громада повинна творити довкола світ, в якому приємно і затишно жити. Не для партії, не для мера чи президента, а для самих себе. Творити місце, де житимуть наші діти й онуки. Це суспільний виноградник, до нього дотичні усі», — наголосив Квурт.

Влада Винник планує створити ще один суспільний виноградник, на схилі біля одного з місцевих храмів.

Читайте також: 

– Володимир Квурт: «Формування Львівської ОТГ — це договорняк між Садовим і Зеленським»

x

Рекомендуємо

Поле

Прокуратура конфіскувала в іноземців 6 земельних ділянок на Львівщині

У Львівській області конфіскували 6 земельних ділянок, які перебували у власності іноземців, ...