Головна » Виробництво » На Червоноградській збагачувальній фабриці сталася катастрофа, — нардеп
Червоноградська згабачувальна фабрика

На Червоноградській збагачувальній фабриці сталася катастрофа, — нардеп

На Червоноградській гірничо-збагачувальній фабриці три місяці поспіль горять породні відвали на площі 1,5 кв. км. Шкідливі продукти горіння спричиняючи страждання мешканцям навколишніх населених пунктів.

Про це заявив народний депутат Олег Мусій під час години запитань до уряду у Верховній Раді, звертаючись до міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка, передає кореспондент «Прибутку».

«Три місяці триває екологічна катастрофа! Люди страждають», — наголосив Мусій.

ДСНС та гірничо-рятувальна служба, за його словами, бездіють, немає реакції також від Міністерства екології. Відтак нардеп попросив від міністра пояснень.

Геннадій Зубко у відповідь попросив, щоб Мусій надав інформацію в письмовому вигляді, пообіцявши, що поговорить з цього приводу з головою Львівської облдержадміністрації Олегом Синюткою. «Направимо комісію з Мінекології, щоб розібралися», — додав міністр.

Відповідь Зубка доповнив міністр енергетики Володимир Демчишин. За його даними, за останні 20 років на Червоноградській гірничо-збагачувальній фабриці накопичилося 10 млн. т відвалів породи. Керівництво підприємства, 63% якого належить приватним власникам і яке на даний момент перебуває в процесі банкрутства, протягом щонайменше півтора року не вживало заходів для боротьби з екологічним забрудненням. «Це реальна проблема», — погодився він.

Відтак Демчишин запевнив, що Міненерго «докладе максимум зусиль, щоб врегулювати це питання». «Протягом наступних двох тижнів ми цю проблему вирішимо», — підкреслив він.

Червоноградська гірничо-збагачувальна фабрика — єдине підприємство в Західній Україні, що займається збагаченням вугілля, видобутого шахтами Львівсько-Волинського вугільного басейну. Місцеве вугілля має високий рівень зольності і без збагачення мало б низький показник тепловіддачі, тож використовувати його на теплоелектростанціях було б малоефективно.

Підприємство ввели в експлуатацію в 1979 році. З початку 2000-х років його орендувала компанія «Львівсистеменерго», яку пов’язували з покійним губернатором Львівщини Петром Олійником. У 2007 році ФДМУ вирішило дозволити «Львівсистеменерго» приватизувати фабрику, яка на той час змінила назву на «Львівська вугільна компанія».

25 серпня 2015 року ухвалою господарського суду Львівської області порушено провадження у справі №914/2441/15 про банкрутство ПАТ «Львівська вугільна компанія».

x

Рекомендуємо

Електричні генератори у Львові

Компенсацію за придбані генератори отримали майже 400 львівських підприємців

За останніми даними, Львівська міська рада доклалась до придбання електрогенераторів для 377 ...