Головна » Бізнес » Комерція » Львівським МАФам дозволили спокійно працювати до кінця воєнного стану. Але не всім
МАФи біля Галицького ринку
МАФи біля Галицького ринку. Фото: Василь Хомин

Львівським МАФам дозволили спокійно працювати до кінця воєнного стану. Але не всім

У Львові міська рада ухвалила автоматично продовжити з власниками малих архітектурних форм (МАФів) договори на їх розміщення до завершення воєнного стану. Про це повідомив заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач.

«Роботу львівських МАФів продовжили до кінця воєнного стану… Тобто підприємцям не потрібно ходити по кабінетам і збирати довідки, щоб поновити документи. Це відбудеться автоматично», — написав він на своїй Фейсбук-сторінці.

Як відомо, наразі воєнний стан в Україні триватиме до 19 лютого 2023 року. Не виключено, що Верховна Рада його ще раз продовжить, а можливо, і не раз. Львівських підприємців непокоїла така невизначеність, тож вони вимагали від міської влади більшої конкретики. Згідно з прийнятою Львівською міськрадою 6 грудня ухвалою, як зауважив Любомир Зубач, МАФи у Львові зможуть працювати щонайменше рік з часу пролонгації договору, навіть якщо війна закінчиться швидше.

Проте це не стосується кіосків, права власності на які підприємці оформили «в незрозумілий, а отже, не законний спосіб», додав посадовець. Та ж таки ухвала передбачає вилучення 50 тимчасових споруд із Комплексної схеми, тобто їх демонтують. «Будемо забирати їх з вулиць міста після відповідних юридичних рішень», — написав заступник мера, наголосивши, що стратегічно в Ратуші свою позицію не змінили і прагнуть зменшити кількість тимчасових споруд у місті еволюційним шляхом.

Що ще передбачає ухвала, зі слів Л.Зубача:

  • Формалізацію попередньо прийнятих рішень про демонтаж тимчасових споруд, які перешкоджали реконструкції вулиць, громадських просторів та парків;
  • Проведення через орієнтовно півроку інвентаризації усіх кіосків у Львівській ОТГ та напрацювання нової Комплексної схеми, яка буде чинною на наступні роки. «Будемо наводити лад в ОТГ», — прокоментував він;
  • Оновлення складу робочої групи.

Реакція власників МАФів

«Нам дали можливість — кому рік (якщо це проблемний МАФ), а кому і три роки — спокійно працювати, — прокоментувала прийняту ЛМР ухвалу підприємиця Мар’яна Федорчук на прес-конференції в львівському Прес-клубі. «Це важливо у наш важкий для країни час. Розумієте, — пояснила вона, — насправді підприємцям є куди піти: можна знайти іншу роботу, можна взагалі виїхати з країни. Але ми хочемо залишатись вдома, працювати і тримати цей фронт, як тримають його зараз наші військові. Ми завжди допомагаємо нашим хлопцям, відгукуючись на кожне прохання. Зараз, як ніколи, ми маємо бути разом, щоб вистояти у війні. Наш бізнес не процвітає, наразі ми виживаємо. Добре, що влада це зрозуміла і пішла на поступки».

Прес-конференція власників МАФів у Прес-клубі 6 грудня 2022 р.:

У Львові налічується 1300 МАФів, в яких працюють 5 тис. людей. Щороку МАФи сплачують 20 млн грн до міського бюджету та 40 млн грн ЄСВ. Дані: голова ГО «Самопоміч-ФОП» Марія Марущак
x

Рекомендуємо

Хлібосол

Верховний Суд поставив крапку у справі Львівська міськрада проти «Хлібосолу»

Верховний Суд відмовився відкривати провадження за касаційною скаргою Львівської міськради на постанову ...