Головна » Бізнес » Енергетика » На нафтопроводі «Дружба» замінили небезпечну ділянку
Нафтопровід

На нафтопроводі «Дружба» замінили небезпечну ділянку

АТ «Укртранснафта» ввела в експлуатацію обхідну ділянку нафтопроводу «Броди — Держкордон», що є частиною магістрального нафтопроводу «Дружба», і, таким чином, запобігла екологічному лиху. Про це повідомила прес-служба компанії.

Річ в тому, що нафтопровід «Броди — Держкордон» на ділянці км 157 — км 165 проходить вздовж русла річки Стрий та частково проходить у межах другої зони санітарної охорони Стрийського водозабору прісних підземних вод — одного з найбільших водозаборів Львівщини та Західного регіону України. Цей водозабор забезпечує питною водою понад 500 тис. споживачів — частину жителів у Львові, а також жителів Трускавця, Моршина, Стрия та Дрогобича.

У випадку пошкодження нафтогону на цій ділянці існував ризик виходу нафти і забруднення річки, а відтак потрапляння нафти у підруслові споруди водозабору.

Тому ще в 2006 році «Укртранснафта» вирішила винести обидві нитки частини нафтопроводу «Броди — Держкордон» з другого поясу санітарної охорони Стрийського водозабору і побудувати нову ділянку.

Наприкінці 2008 року, коли будівельно-монтажні роботи були практично завершені, будівництво обхідної ділянки нафтопроводу зупинилося через зміни земельного законодавства. І лише завдяки рішенню уряду, яке було прийняте наприкінці 2020 року, «Укртранснафта» отримала змогу ввести ділянку в експлуатацію і приєднала її до діючого нафтопроводу «Броди — Держкордон».

Загальна довжина кожної нитки збудованого нафтопроводу становить 11,7 км. Траса, за повідомленням «Укртранснафти», прокладена переважно на вододілах, що практично виключає ризик пошкодження нафтопроводу під дією природних чинників і забруднення водних об’єктів.

КОМЕНТАР

Ігор Піта, заступник генерального директора АТ «Укртранснафта» у Західному регіоні:

«Старий нафтопровід побудували 60 років тому і ввели в експлуатацію у 1962 році. За цей час він зносився. Ми завчасно дбаємо про модернізацію об’єктів, які можуть мати вплив на навколишнє середовище. Сьогодні вже нафта прокачується по новій гілці, а стара гілка більше не несе загроз для навколишнього середовища та жителів Львівщини».