Головна » Гроші » До 160-річчя Івана Франка НБУ випустив пам’ятну 20-гривневу банкноту

До 160-річчя Івана Франка НБУ випустив пам’ятну 20-гривневу банкноту

Національний банк України випустив пам’ятну банкноту номіналом 20 гривень на честь 160-річчя від дня народження українського письменника, вченого та громадського діяча Івана Франка. В обіг її введуть з 1 вересня 2016 року.

Про це повідомив на презентації у п’ятницю, 26 серпня, заступник голови НБУ Яків Смолій.

Всього таких пам’ятних банкнот було випущено 1 мільйон штук. Частину з них, 20 тисяч примірників, запакують в сувенірні конверти і реалізовуватимуть в регіональних представництвах НБУ за ціною 31 гривня. Решту продаватимуть по 27 гривень.

Дизайн «двадцятки» зразка 2016 року помітно відрізняється від банкноти аналогічного номіналу зразка 2003 року. Однак основні елементи залишились незмінними: на лицьовій стороні — портрет Івана Франка, на зворотній — зображення Львівсього оперного театру. На лицьовій стороні з’явився напис «160 років від дня народження».

Реверс пам'ятної банкноти до 160-річчя Івана Франка

Зворотний бік пам’ятної банкноти до 160-річчя Івана Франка

Як розповів Яків Смолій, робота над пам’ятною банкнотою велася близько року. «Працюючи над її створенням, ми втілювали найсучасніші інноваційні технології як у дизайні, так і в системі захисту», — додав директор департаменту грошового обігу Нацбанку Віктор Зайвенко.

Зокрема, у папір, з якого виготовлено ці банкноти, додали український льон, за рахунок чого вони стали міцнішими, до того ж таким чином вдалося зменшити витрати на їх виготовлення. А для захисту пам’ятних банкнот було використано такі нові оптично-змінні елементи, як «віконна» захисна стрічка з ефектом руху фонових зображень та елемент SPARK, що поступово змінює колір під час зміни кута нахилу банкноти.

Пам’ятні банкноти — це особливий вид банкнотної продукції, присвячений знаковим подіям в історії та культури країни. Вони вводяться в обіг обмеженим накладом та реалізовуються як сувенірна продукція Національного банку. Водночас пам’ятні банкноти є законним платіжним засобом на території України.

Нагадаємо, 11 квітня 2016 року НБУ ввів в обіг нову банкноту номіналом 500 гривень.

x

Рекомендуємо

Банкнота номіналом 1000 гривень

НБУ вводить банкноту номіналом 1000 гривень і виводить з обігу дрібні монети

Голова Національного банку України Яків Смолій оголосив про зміни у номінальному ряді ...