Головна » Довідник » АНТОНОВ Віталій Борисович

АНТОНОВ Віталій Борисович

Фото: Wikimedia.org

Голова Наглядової Ради ПАТ «Концерн Галнафтогаз», президент «Універсальної інвестиційної групи», голова Наглядової Ради ВАТ «Страхова компанія Універсальна», Генеральний Почесний консул Литовської Республіки у Львові, кандидат в майстри спорту з альпінізму, кандидат в майстри спорту зі скелелазіння.
Номер 20 у списку найбагатших людей України за версією журналу Фокус. Статки Антонова оцінені в 334,8 млн. USD (дані на березень 2009 року).

Народився 12 грудня 1962 року у Стрию (Львівська область).

Про свою сім’ю і дитинство Антонов не сильно любить розповідати, то ж відомостей про перші роки мільйонери майже немає. Відомо, що мати майбутнього бізнесмена була перукарем, а батько майстром в Стрийському ПТУ.

Освіта – Закінчив Стрийське училище № 8 (1981 рік), Тернопільський фінансово-економічний інститут, факультет фінансів та кредиту (1988 рік). Навчанню в інституті передувала служба в армії.

Кар’єра

Після закінчення училища працював електрогазозварювальником центральних ремонтних майстерень у Стрию, після здобуття вищої освіти – директор альпіністсько-туристичного клубу «Карпати» у Стрию (1988-1990 рр.), начальник Львівської обласної рятувальної служби товариства Червоного хреста Стрия (1990-1992 рр.).

Альпклуб «Карпати» називають першим бізнесом Антонова. Разом з друзями він заснував кооператив, який надав послуги з промальпу (висотно-монтажні роботи, фарбування мостів, тощо). Такий бізнес проіснував недовго і у 1990 році бізнесмен «переключається» на торгівлю екзотичними фруктами. А вже фрукти через хитросплетіння бартерних схем перетворились у торгівлю нафтопродуктами. «Купони і карбованці не конвертували, тому працювали з бартером. Поставки оплачували автокранами дрогобицького та кременчуцького заводів», – згадує Віталій Антонов. (дані – Газета по-Львівськи). Першу цистерну пального Антонов отримав з Угорщини, а згодом налагодив поставки литовської нафти (єдиний в Литві Мажейкяйський нафтопереробний завод). Тісні зв’язки з Литвою залишаються і досі – Антонов є почесним консулом цієї країни у Львові. Разом з тим мережа ОККО майже повністю перейшла на нафтопродукти з Кременчуцького НПЗ.

Нафтовий бізнес у вигляді компанії «Галнафтогаз» створювався на базі державного підприємства «Львівнафтопродукт». Новий етап розвитку розпочався під час кризи 1998 року, коли, завдяки другу-альпіністу Маркусу Бюхелю, у Галнафтогаз входить іноземний інвестор. Партнером компанії стала зареєстрована у Ліхтенштейні корпорація Financial&Investment Energy Holding (F.I.E.H.) Establishment, яку Бюхель і очолив. Компанія почала скуповувати недооцінені активи в Україні і таким чином у бізнес увійшли – банк, страхова компанія і хлібозаводи.

ВАТ „Концерн Галнафтогаз” створене 30 жовтня 2001 року у Львові шляхом злиття ВАТ „Івано-Франківськнафтопродукт”, ВАТ “Закарпатнафтопродукт-Ужгород” та ВАТ „Закарпатнафтопродукт-Хуст”.

Робота над створенням власної торгової марки ОККО на базі існуючих АЗС почалася ще у 1999 році.

У 2003 році створено концерн Хлібпром. У 2007 році до Хлібпрому приєднався Львівський хлібозавод №1, який до цього входив до корпорації «Еколан».

У 2004 році весь бізнес об’єднався в Універсальну інвестиційну групу. Кожен проект в групі розвивається самостійно і не підтримується за рахунок іншого, більш успішного.

Зараз в бізнес Антонова входять:

ВАТ «Концерн «Галнафтогаз». Мережа складається з 292 АЗС, 15 нафтобаз, двох транспортних підприємств
ВАТ «Концерн «Хлібпром» Включає 14 хлібозаводів і три хлібокомбінати, мережа з 90 продовольчих магазинів «Хлібна хата»
ВАТ «Страхова компанія «Універсальна»
ВАТ «Компанія страхування життя «Універсальна»
ТОВ «Лізингова компанія «Універсальна»
ВАТ «Житлово-будівельна компанія «Ваш дім» – Проектування та будівництво
ЗАТ «Універсальна будівельна група» Проектування та будівництво
ТОВ «Український полімер» Хімічна промисловість
ТОВ «Лінкс лабораторія» Будівельна хімія
ЗАТ «Агентство економічної безпеки «Ефорт» Охоронні послуги і супровід вантажів
ТОВ «Агенція цільових комунікацій» Рекламне агентство

Також в групу входив банк «Універсальний», який в липні 2006 року купив грецький Eurobank EFG, який входить до швейцарської фінансової групи EFG Group

Антонов і політика

З політикою бізнесмен не сильно дружить. У 2002 році балотувався на виборах до Верховної Ради у Стрийському мажоритарному округу №127 від партії «За Єдину Україну». Подейкують, що Антонов був членом Аграрної партії, в яку його привів колишній губернатор Львівської області Михайло Гладій. На виборах в ВР програв «нашоукраїнцю» Ігорю Осташу. Також є кумом депутата-регіонала Віталія Хомутинніка. При цьому заперечує будь-які «теплі» відносини з цією політичною силою. Також відомо, що Антонов пішов на «зближення» з колегою-бізнесменом, теперішнім віце-прем’єр-міністром Сергієм Тігіпком.

Антонов і спорт

Сам Віталій Борисович відзначає, що альпінізм допоміг йому у встановленні як підприємця. З цим спортом був пов’язаний перший бізнес, уся діяльність базувалась на контактах, які зав’язались завдяки спорту. Так з уже згаданим Маркусом Бюхелем Антонов познайомився саме в горах – в Швейцарії – у 1994 році. Серед здобутків Антонова, як альпініста, сходження на Кіліманджаро (найвища вершина Африки), а заповідна мрія, звісно, подолати Еверест. Звання КМС отримав після сходження на Кавказьку вершину Далар (3979 м. над рівнем моря).

Спортом почав займатися у 1977 році, як сам згадує, після смерті батька. (Дані ІнвестГазети).

Сім’я

Одружений, дві доньки 1985, 1993 р.н. та син 2003 р.н. Молодша дочка Вікторія – співачка Віка Антонова, яку окремі ЗМІ називають українською Брітні Спірс.

Старша донька Юлія закінчує факультет філософії, Львівського національного університету ім. Івана Франка, кафедра психології. Здобуває ступінь МБА у Львівській бізнес-школі при УКУ. З 2008 року – невиконавчий член Наглядової ради ВАТ «Концерн Галнафтогаз»

Нагороди

Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Литовська урядова нагорода — орден «Зірка тисячоліття Литви»
Орден «Різдво Христове-2000» Української Православної Церкви
Відзнака Глави Української греко-католицької церкви

Джерело: «Вголос»

x

Рекомендуємо

АЗК ОККО

СБУ провела обшуки у львівському та київському офісах “Галнафтогаз”

У вівторок, 21 серпня, працівники СБУ провели обшуки у львівському та київському ...