Головна » Інше » Екс-керівника управління інвестицій Львівської ОДА та головреда Mind.UA підозрюють у розкраданні гуманітарки
Затримання Матиса і Шпитка
СБУ каже, що затримала Матиса і Шпитка "на гарячому". Фото: СБУ

Екс-керівника управління інвестицій Львівської ОДА та головреда Mind.UA підозрюють у розкраданні гуманітарки

Колишнього начальника управління інвестиційної політики Львівської облдержадміністрації Романа Матиса та головного редактора бізнес-порталу Mind.UA Євгена Шпитка підозрюють в організації схеми з незаконного використання гуманітарної допомоги та привласнення благодійних пожертв, що призначались для ЗСУ.

Днями Служба безпеки України повідомила, що затримала Матиса та Шпитка «на гарячому», коли вони саме намагались продати партію військового спорядження на суму 550 тис. гривень. СБУ прямо не назвала імена затриманих, обмежившись формулюваннями «президент інвестиційної компанії» та «головний редактор інформаційного видання», проте львівські медіа дізнались, що мова йде саме про Матиса і Шпитка.

В ході обшуків правоохоронці, згідно з повідомленням СБУ, також виявили склад (див. відео) з великою кількістю військової амуніції на мільйони гривень. (Повідомляється, що, як тільки фахівці під контролем СБУ перевірять якість цієї амуніції, її готуватимуть для передачі українським військовим.)

Цитата з прес-релізу СБУ: «Під час санкціонованих слідчих дій встановлено, що зловмисники не лише торгували амуніцією, а й привласнювали пожертви благодійників, які надходили, нібито, на рахунки громадської організації, як допомога для ЗСУ. Далі через банківські відділення та термінали вони виводили кошти з цих рахунків для власного збагачення».

Таким чином, Романа Матиса та Євгена Шпитка підозрюють у злочині, передбаченому ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги). За це їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Галицький районний суд Львова уже визнав підозри аргументованими та обрав фігурантам запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави загалом в розмірі 4 млн грн.

Підозрювані поки що ніяк ситуацію публічно не прокоментували.

На «Фейсбук»-сторінці Романа Матиса з’явилось чимало коментарів, автори яких засуджують його за те, в чому його звинувачено. Тим часом на сторінці Євгена Шпитка його колеги публікують дописи, в яких висловлюють йому свою підтримку, називаючи справу замовною.

Цікаво, що Роман Матис в себе на «Фейсбуці» 23 квітня опублікував пост, в якому описував, що за 60 днів війни йому вдалося зібрати 21 млн грн, в т.ч. за останні 20 днів — 5,5 млн грн. «Останню збірку ми перетворили на 150 керамічних бронежилетів і 150 шоломів, які доставили до України, а далі вони поїхали до своїх адресатів», — прозвітував він. Однак на сьогодні цей пост на його сторінці знайти неможливо, він зник.

Роман Матис — знаний у Львові громадський діяч, підприємець, керівник ГО «Міжнародний інвестиційний офіс». Очолював управління інвестиційної політики Львівської ОДА (2016-2021 рр.). У 2015 р. балотувався у Львівську обласну раду від «БПП «Солідарність». У 2020 р. балотувався на посаду голови Львівської ОТГ як самовисуванець, однак набрав менше 1% голосів виборців.

(Оновлено 12.05.2022): Роман Матис 10 травня вийшов з СІЗО, сплативши 2 млн грн застави.

Читайте також:

Роман Матис: «Нам треба молитися, щоби до нас прийшли більш автоматизовані виробництва і довірили нам збірку чогось складнішого, ніж двокомпонентні сполучення»

x

Рекомендуємо

Вертоліт Мі-35 у повітрі під час здійснення пострілу

Суд конфіскував продукцію львівського заводу, призначену для виробника бойових вертольотів з Росії

У російського виробника бойових вертольотів компанії «Роствертол» (Ростов-на-Дону, РФ) в Україні конфіскували ...