Головна » Бізнес » Промисловість » Дрогобицький долотний завод переміг росіян
Робітник Дрогобицького долотного заводу

Дрогобицький долотний завод переміг росіян

Перемога! «Універсальна бурова техніка» (Дрогобицький долотний завод) вибила з українського ринку російських виробників доліт. Компанії вдалося домогтися, щоб уряд прийняв обмежуючі заходи на імпорт такого роду продукції з Росії.

Уявляєте, Україна до цього часу продовжувала купувати долота для потреб гірничодобувної та нафтогазової галузей у підприємств з Росії. Купувала багато! За даними Львівської облдержадміністрації, російський імпорт складає 95% вітчизняного ринку бурових доліт. Це при тому, що у нас є свій виробник — ТОВ «Універсальна бурова техніка» (УБТ), більш відоме загалу як Дрогобицький долотний завод, яке хоче і може постачати свою продукцію на внутрішній ринок, але їй на кожному кроці вставляли палки в колеса.

Як розповів генеральний директор УБТ Олександр Ченський в інтерв’ю ExPro, коли, наприклад, компанія хотіла взяти участь у великому тендері на постачання доліт, який нещодавно проводило державне підприємство «Укргазвидобування», її заявку відхилили під надуманим приводом. А переміг у тендері російський «Волгабурмаш». Власне, він та ще компанія «Гормаш», теж з Росії, на сьогодні й контролюють український ринок бурових доліт.

Іронія в тому, що Дрогобицький долотний завод, який свого часу належав все тому ж «Волгабурмашу», якраз і допоміг росіянам захопити український ринок. Це було ще до економічної кризи 2008 року. Відтоді підприємство пару разів змінило власників, і в кінцевому підсумку в 2018-му на нього прийшли знову українці, але український ринок для українського підприємства на той момент був уже, по суті, закритий. Тому підприємство розвивало експорт, і майже все, що випускає, продає тепер у США, Канаду, Італію, Німеччину, Францію, Саудівську Аравію, Австралію та інші куточки світу.

Проте бажання відвоювати рідний ринок залишалось. Виробник доліт з Дрогобича замовив був державну експертизу, яка підтвердила, що з українського ринку його витіснили штучно. Підприємство писало звернення в Мінекономіки з проханням накласти ембарго на постачання російських доліт, але в міністерстві наче води в рота набрали, на прохання довго не реагували. «Майже цілий рік доводимо уряду, зокрема Мінекономіки, що існують законні важелі, які можна використати для захисту українського ринку, — наголошував керівник Дрогобицького долотного. — Є стаття 29 Закону про зовнішньоекономічну діяльність, якою передбачено, що уряд може заборонити постачання продукції з країн агресорів».

Зрештою, завод заручився підтримкою Львівської облдержадміністрації, разом з якою скерував відповідне звернення в Офіс Президента. І це дало результат.

Як стало відомо, 29 березня 2021 року Кабінет міністрів затвердив постанову «Про внесення змін до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, що походять з Російської Федерації», яка передбачає внесення до «чорного списку» інструментів для буріння скельних порід чи ґрунтів. Іншими словами, бурових доліт.

Відтак російські компанії уже не зможуть імпортувати свої долота в Україну. Завдяки цьому у Дрогобицького долотного заводу з’явилась можливість значно наростити виробництво. Є інформація, що для цього завод, на якому зараз налічується понад 380 працівників, створить додатково 300 робочих місць.

КОМЕНТАР

Максим Козицький, голова Львівської ОДА:
«Введення цієї заборони (на імпорт бурових доліт з РФ. — ред.) ініціювала Львівська ОДА, адже вона дозволяє підтримати українських виробників бурильного обладнання, зокрема дрогобицьке ТОВ «Універсальна бурильна техніка», яке єдине в Україні має повний цикл виробництва бурових доліт і може забезпечити внутрішній ринок України якісними буровими долотами. Ми вдячні уряду, президенту за підтримку національного виробника».

Фото: ExPro

x

Рекомендуємо

На Львівщині навчатимуть на операторів цивільного дрона

Професію оператора дрона можна здобути уже в двох профтехах Львівщини

У Львівській області на сьогодні у двох закладах профтехосвіти навчають нової спеціальності ...