Головна » Влада » ДАІшник, помічник Дубневича і держслужбовець. Огляд кандидатів на голову Новояворівської ОТГ
Кандидати на голову Новояворівської ОТГ
Кандидати на голову Новояворівської ОТГ

ДАІшник, помічник Дубневича і держслужбовець. Огляд кандидатів на голову Новояворівської ОТГ

Ми вирішили розглянути кандидатів на виборах до Новояворівської ОТГ. До переліку взяли п’ятірку висуванців, які мають найбільше шансів очолити громаду. До уваги брали як інформацію доступну в гуглі, так і інформацію, яку дізнались послухавши кількох кандидатів на зустрічах з виборцямиі подекуди самих виборців. Вони діляться цікавою інформацією про можливих обранців.

Василь Струс

Отож, першим у нашому списку йде Василь Струс. Самовисуванець. Швидкий пошук в зображеннях показує чиновника в міліцейських погонах. Василь Струс – колишній начальник ДАІ Львівської області. Сьогодні працює проректором Університету внутрішніх справ.

Що цікаво – Василь Струс у 2015 році балотувався по мажоритарці до Львівської обласної ради від партії “Наш край”. Не пройшов. Цікаво, які шанси на Львівщині були в кандидата від прокремлівської партії.

У декларації Василя Струса зазначені три автомобілі: Фольксваген Тігуан, Infinity EX25 та позашляховик Mercedes Benz ML. Сам Струс говорить про себе як про людину просту, але може вирішити будь-яке питання. На зустрічах з виборцями обіцяє безкоштовні автобуси до населених пунктів. Вважає, що в громаді можна створити АТП, яке безкоштовно возитиме людей до населених пунктів. А ще збудувати хоспіс. Однак не дуже розповідає про деталі своїх проєктів. У нього все просто – безплатні маршрутки – зроблю, хоспіс – зроблю, дорогу – зроблю. На питання від виборців, яким чином вдасться організувати хоспіс в ОТГ, якщо його навіть немає в районі – відповісти кандидатові складно. Або власне АТП, яке є надто затратним, бо потребує утримання персоналу, рухомого транспорту тощо.

Василь Струс каже, що він самовисуванець, оскільки хоче бути рівновіддалений від партій і все робити сам. Мабуть дався в знаки досвід “Нашого краю”.

Плюси: імідж своєї людини в громаді. Є зв’язки.

Мінуси: типовий чиновник старої закалки. І тут зв’язки – це одночасно недолік. Оскільки всі ми здогадуємося як можуть зароблятися гроші, коли ти начальник обласного ДАІ. Тобто перебуваєш в державній системі управління, яка не передбачає реформування, впровадження технологій, змін, а скоріш “осідлання” вже наявних схем. Потрібно просто вчасно передавати зібрані гроші “догори”.

Дуже розмито розповідає про проєкти, які хоче впровадити на посаді.

Володимир Мацелюх

Другий. Володимир Мацелюх. Підтримує Українська Галицька Партія. Кандидат, який двадцять років працює в районі на різних посадах. На початку 2000-х починав як спеціаліст одного з управлінь в міськраді. Останні п’ять років Володимир Мацелюх – заступник голови Яворівської районної ради. До цього – заступник мера Новояворівська.

Саме через роботу на локальному рівні, Володимира Мацелюха характеризує знайомство з усіма в регіоні і наявність великої команди. В політичному житті брав участь у формуванні “Фронту змін”, потім об’єднання з БЮТ на місцевому рівні. Зараз не є членому партії, але підтримує його УГП. Вся команда, з якою йде на вибори – це Українська галицька партія.

Виборчу кампанію веде розповідаючи про свої досягнення на посаді заступника голови районної ради. В декларації Мацелюха авто Geely Emgrand. В коментарях сторінки кандидата в соцмережі з’являлися коментарі участь Мацелюха в привласнені собі земельних ділянок. Однак підтвердження цього немає: ні самі коментатори не пояснюють деталі, ні згадок і документів немає (наприклад, в декларації цього не видно).

Плюси: Досвід. Володимир Мацелюх один з небагатьох, який чітко озвучує свої плани на посаді голови ОТГ. І базуються вони на проєктах, в яких він брав участь будучи заступником голови Яворівської районної ради. Це чітко видно по його фейсбук сторінці, де не просто передвиборчі пости в стилі “зустрівся з виборцями тут, зустрівся з виборцями там”, як у більшості. А прослідковується давня робота і його, і команди.

Мінуси: розпорошеність проєктів: у програмі Володимира Мацелюха плани у багатьох сферах – інфраструктура, медицина, спорт, освіта, культура і т.д. Складно буде все встигнути. Приналежність до різних політичних проєктів впродовж кар’єри. З одного боку – це нормально на локальному рівні, де часто можна зустріти депутатів рад, які змінюють партії. Це спостерігається майже у всіх кандидатів. З іншого боку – трохи свідчить про пристосуванство.

Орест Червоний

Третій. Орест Червоний. Європейська Солідарність. В народі його назвали б “порохобот”. Основа передвиборчої кампанії цього політика – це приналежність до партії Європейська Солідарність. На зустрічах з виборцями велику частину свого спічу він присвячує Олегу Синютці, в якого він помічник, Петру Порошенку та іншим однопартійцям. За логікою Ореста Червоного, коли голова ОТГ з однієї партії з Синюткою, який балотується до облради, а тим більше з тієї ж партії, що п’ятий президент України – то це великий “плюс” керівнику громади.

Ще одна, за словами Червоного, його перевага – це те, що він був колись помічником депутата Ярослава Дубневича. Самі брати Дубневичі —  це така собі слава для людей в районі. Вони до “ручки” довели Новояворівську ТЕЦ, беручи в держави газ за заниженими тарифами для населення і віддаючи його на свої промислові потреби. За це на них “висить” одна з кримінальних справ, а в самому регіоні сьогодні проблеми з теплом.

А ще в 2010 році брати-олігархи накинули оком на Новояворівськводоканал. Схоже на те, що хотіли прибрати його до своїх рук, вдаючись до сумнівної схеми, як вони це вміють. У цьому випадку це могло бути навмисне доведення комунального підприємства до банкрутства. Схема така: створюється тимчасове підприємство, яке домовляється про продаж людям води за заниженими цінами. Місцевий водоканал банкрутує як неконкурентний. Відтак ділки забирають його собі разом з усім майном за безцінь. (До речі, в Новояворівську досить добра за хімічними і технічними показниками вода у системі — за українськими мірками, звісно.) А що Червоний? А він, подейкують (однак зауважимо, що ці чутки ми документально не перевіряли), тоді допомагав втілити забаганку братів в життя. Однак місцева влада вчасно просікла задумку і не дозволила затіяти схему.

Також Орест Червоний засвітився, коли вставляв палки в колеса Тетяні Чорновол на виборах до Верховної Ради в 2012 році. “Надзвичайно цинічний молодик”, як охарактеризувала його Чорновол, Червоний тоді всередині партії Тимошенко, пішов проти Тетяни та Андрія Парубія на користь свого шефа Дубневича. Тетяна Чорновіл, яка тоді програла вибори, а Дубневич переміг, написала серію публікацій про те як “йшла також проти львівської мафії, яка «рулить» політичним життям патріотичного краю”.

Орест Червоний — бізнесмен. Який бізнес? ФОП Червоний Орест Володимирович переможець у 15 державних закупівлях і загальну суму 7,2 мільйони гривень. Капітально ремонтує і реставрує будинки ОСББ і ще комунальні заклади, як от “Фізкультурно-оздоровчий комплекс “СТАРТ”. А ще директор “Яворівбудконсалтинг” (ТОВ “Ябко”), яка уклала, зокрема з комунальними підприємствами угод на понад 18 мільйонів гривень. Також має нерухомість, яку здає в оренду і дружина володіє магазинами з продажу одягу.

Плюси: сильна партійна підтримка досить рейтингової партії в регіоні – Європейська солідарність. Присутність в біографії навчання в УКУ. Депутатство в Новояворівській міській раді.

Мінуси: прив’язка до бізнесу і бюджетних коштів. “Яворівбудконсалтинг” засвітилась в “Наші гроші” двічі. Один з них, коли отримала майже всі підряди (крім одного) на ремонт дахів в місті. Без жодних закидів в бік кандидата, але спостерігається зв’язка: депутат міської ради – підряди міського комунального підприємства – фірма депутата виграє підряди цього комунального підприємства. Також Орест Червоний був серед тих, хто фальс стартанув на цих виборах і потрапив в антирейтинг ОПОРи.

І важко прослідкувати наміри Ореста Червоного на посаді голови ОТГ. У виборчій кампанії основним є політичний акцент.

Віталій Чичерський

Четвертий. Віталій Чичерський. Голова Старичівської сільської ради. Самовисуванець, якого підтримує Правий сектор і УНСО.

Якщо про Володимира Мацелюха інформації небагато, то про Віталія Чичерського взагалі мало. Є ось така світлина з групи “Підслухано в НЯ”, а під нею інфа про кандидата. Навчався в Лісотехнічному університеті, працював в лісгоспі і підтримує ДУК “Правий сектор” та УНСО.

Що можна розповісти про його програму? Насправді мало. Сам Чичерський на зустрічах з виборцями не багатослівних, говорить дуже загальними фразами і небагато. Конкретні цілі і програма – невідомі. Тож окрім цієї світлини з біографією, нічим не поділимось.

Плюси: хмм, мабуть підтримка “Правого сектору” і УНСО.

Мінуси: низька впізнаваність, відсутність інформації. Як доброї, так і поганої. Хоча це друге – мабуть плюс.

Наталія Кулик

Замикає п’ятірку Наталія Кулик. “Голос”. Інформації про неї також небагато. Педагог, викладачка в місцевому училищі, чоловік має свій бізнес. Знаємо, що вона є головою благодійного фонду, який існує за кошти місцевих підприємців.На попередніх виборах балотувалась від партії Петра Порошенка. Знаємо, що Кіра Рудик, голова партії “Голос” в одному зі своїх інтерв’ю назвала Петра Порошенка найбільшим ворогом. Цікаво, чи Наталія Кулик думає так само. Також підприємці, які фондують благодійний фонд Наталії Кулик, йдуть на виборах депутатами від різних партії. Це може бути плюсом кандидатки, оскільки можна буде знайти з усіма спільну мову. Якщо не пересваряться.

Кандидатка обіцяє розвиток громади. Про напрямки можна дізнатися з фейсбук сторінки “Голос. Новояворівськ”, де є публікація про зустріч Наталії з мешканцями. Говорили про проблеми ЖКГ, про те як можна сортувати сміття і взагалі монетизувати цей процес та про благоустрій озер.

Плюси: “Голос” – нова політична сила з непоганою підтримкою в регіоні. Відсутність в Наталії Кулик скандалів. Хоча існує брак будь-якої інформації.

Мінус: низька впізнаваність, відсутність інформації. Кожні вибори – нова партія.

Федір Данський

 

Читайте також: 

Семеро на одне крісло: хто йде на вибори у Червонограді. Аналіз кандидатів на мера

– Городоцькі пристрасті. Що відомо про кандидатів на мера Городка

– Свіжа кров. Що відомо про кандидатів на мера Стрия

– Реванш колишніх. Хто бореться за крісло мера Жовкви

– Битва голів. Що відомо про кандидатів на голову Трускавецької ОТГ

x

Рекомендуємо

Володимир Квурт, міський голова Винників

Володимир Квурт: «Формування Львівської ОТГ — це договорняк між Садовим і Зеленським»

Інтерв’ю із, можливо, останнім в історії Винників міським головою