Головна » Інше » М.Янків зустрівся з Послом Японії К.Амае

М.Янків зустрівся з Послом Японії К.Амае

Голова Львівської облдержадміністрації Мирон Янків 15 травня зустрівся із Надзвичайним та Повноважним послом Японії в Україні Кіщіро Амае, який перебував у Львові з офіційним візитом для ознайомлення із соціально-економічним потенціалом Львівщини.

Кіщіро Амае розповів, що планується укладання нового договору між урядами України та Японії. З цією метою, за його словами, до Києва через тиждень прибуде офіційна делегація Японії. „Це хороша нагода репрезентувати Львівську область”, — зауважив він.

Мирон Янків у розмові з Кіщіро Амае сказав, що „Японія, як країна технологічно і економічно високорозвинена, для нас цікава країна у всіх відношеннях”. Голова облдержадміністрації зазначив, що товарообіг Львівщини з Японією складає менше 1%, залучення японських інвестицій в економіку області незначні. „Ми повинні все зробити, щоб збільшити ці показники”, — сказав він, а відтак додав, що Львівщина перебуває на другому місці після Києва за обсягом залучених інвестицій, однак з розрахунку на душу населення — лише на 7 місці.

Загалом Мирон Янків представив Львівську область як регіон, що входить у п’ятірку областей України за інтелектуальним, промисловим, аграрним, інтелектуальним потенціалом.

Він повідомив послу Японії, що протягом 4 років помітний постійний приріст валового внутрішнього продукту в промисловості області. Серед пріоритетів промисловості Мирон Янків назвав машинобудування, приладобудування, радіоелектроніку, текстильну та деревообробну промисловість. При цьому зазначив, що економіка області носить сировинний, напівфабрикатний характер.

Серед найбільших інвестиційних проектів на Львівщині Мирон Янків назвав спільний українсько-німецький проект „Леоні” та проект на базі Яворівської СЕЗ, куди залучений і японський капітал. Більш детально про Яворівську СЕЗ розповів заступник голови Львівської ОДА Степан Лукашик („хрещений батько” Яворівської СЕЗ, як представив його Мирон Янків). Степан Лукашик відповідальний за співпрацю з японською стороною.

Для того, щоб зробити Львівщину інвестиційно привабливим регіоном, за словами Мирона Янківа, формується інфраструктура, створюються консалтингові центри. „Велику увагу приділяємо дорожньому будівництву, створенню автобанів”, – додав він.

Окрім економічного співробітництва з Японією Мирон Янків наголосив на тому, що важливо розвивати також наукове співробітництво. „Було б добре створити з японською стороною спільний науково-технічний центр, – сказав він. Мирон Янків вказав також на важливість обміну студентами.

Згадав голова Львівської ОДА і про культурну співпрацю. Він поінформував Кіщіро Амае, що біля Золочівського замку створюється спеціальний „східний будиночок”, у якому будуть представлені експонати східних культур, зокрема, і японської.

Посол Японії залишився задоволеним ініціативами керівництва Львівщини і висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю.

У програмі перебування на Львівщині Надзвичайного та Повноважного посла Японії передбачено також зустріч з Львівським міським головою Любомиром Буняком, а також виїзд до Яворова з метою ознайомлення із СЕЗ „Яворів”. З аналогічним візитом Кіщіро Амае планує відвідати Закарпатську область, де зустрінеться із головою Закарпатської ОДА І. Різаком, Міським головою Ужгорода В. Погорєловим, відвідає СЕЗ „Закарпаття”, а також побуває на будівництві заводу японської компанії „YAZAKI”.

Зовнішньоторговельний оборот товарами Львівської області з Японією у І кварталі 2003 року склав 673,2 тис. дол. США або 0,1% від загального обсягу зовнішньої торгівлі області, у тому числі експорт 25 тис. дол. США (0,03% всього експорту) та імпорт – 648,2% тис. дол. США (0,1% від всього імпорту). Порівняно з січнем-березнем 2002 року зовнішньоторговельний оборот збільшився на 133,8 тис. дол. США. Станом на 1 квітня 2003 року в економіку Львівської області залучено 154 тис. дол. США інвестицій із Японії, що становить 0,1% від всіх залучених інвестицій (231 млн. дол.).

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...