Головна » Гроші » Хто і навіщо розіслав львів’янам SMS з проханням сплатити борг з податку на нерухомість
SMS

Хто і навіщо розіслав львів’янам SMS з проханням сплатити борг з податку на нерухомість

Днями мешканці міста Львова отримали дивні SMS-повідомлення, в яких їх інформують про буцімто наявну заборгованість з податку на нерухомість і просять її терміново сплатити.

В есемесці вказано кінцевий термін сплати боргу — 1 вересня, а також міститься коротке посилання, за яким людям пропонують перейти задля отримання детальнішої інформації. Це посилання виглядає так: cutt.ly/9irTCfL. З його вигляду не зрозуміло, куди воно веде.

В Інтернеті зараз чимало фішингових сайтів, які крадуть персональні дані інтернет-користувачів, тож не дивно, що львів’яни запідозрили, що ці есемес — справа рук шахраїв. «Розводять з тим, щоб перейти по зсилці», — прокоментував пост зі скріншотами згаданих СМС в популярній групі «Варта1», аудиторія якої налічує понад 280 тисяч осіб, один з Facebook-користувачів. «Це розвод», — підтримав його інший користувач. «Мені також вчора приходило таке повідомлення, мабуть, розвод якийсь», — додав ще один користувач.

Пост про SMS з проханням сплатити податок на нерухомість на Варті1

Пост про підозрілі SMS, який викликав дискусію в групі “Варта1”

Відправником підозрілої есемески вказано LvivBudget. Зазначено ще київський номер центру повідомлень: (044) 237-99-84. В інтернет-сервісах на кшталт «Хто телефонує?» у цього номера погана слава: з нього, судячи з відгуків, надходять спам, есемески від колекторів та шахраїв.

На свій страх і ризик ми таки клікнули на посилання в SMS. Воно привело нас на сайт Львівської міської ради, на сторінку, де вказано реквізити для сплати податку на нерухомість, контактні телефони державних податкових інспекцій районів Львова, відділу податкового та тарифного регулювання управління економіки ЛМР та зазначено розміри штрафів, які загрожують громадянам, які не сплатять податок з нерухомості вчасно.

То хто ж таки розіслав ці есемески — шахраї, міська рада чи, може, податкова?

Як відомо, податок на житлову нерухомість українців зобов’язали сплачувати три роки тому. Держава встановила ліміт площі житлової нерухомості, яка може бути у власності людини, і якщо людина володіє більшою площею житла, то за ті «зайві» квадратні метри їй треба сплатити податок.

Розмір податку на нерухомість у Львові встановлює Львівська міськрада. Суму ж податку для конкретних власників житла обчислюють у податковій, вона ж і розсилає львів’янам поштою податкові повідомлення-рішення із зазначеними сумами нарахованого податку та відповідні платіжні реквізити, на які податок слід сплатити. Принаймні, досі саме так було. Ніяких есемесок з податкової люди раніше не отримували.

«Прибуток» звернувся у Львівську міськраду та в податкову, поцікавившись, чи не причетні, бува, вони до розсилки тих підозрілих есемесок.

Спочатку і там, і там здивувались, що хтось розсилає такі SMS: «Вперше від вас таке чую», «Ніхто не платить податки по SMS».

Та вже невдовзі нам вдалось поспілкуватись із заступником керівника департаменту економічного розвитку Львівської міськради Олегом Забарилом, який повідомив, що таки так, це його департамент розіслав згадані SMS під ніком LvivBudget.

Він розповів, що це відбувається в рамках Програми формування податкової культури, яку міськрада прийняла наприкінці минулого року:

— З цього року ми допомагаємо Державній податковій службі доставити до потенційних платників інформацію про наявну заборгованість з податку на нерухомість якомога якісніше і швидше. Як правило, завжди податкова служба формувала податкове повідомлення-рішення і відправляла його за місцем реєстрації людини, яке не завжди збігається з місцем її фактичного проживання, і, відповідно, не завжди письмові повідомлення знаходили свого адресата. Є дуже багато людей, які знають, що їм треба заплатити такий податок, хочуть його заплатити, але в них немає інформації, яка в них заборгованість і куди саме платити. Тож ми інформуємо людей, яка в них наявна заборгованість станом на сьогоднішній день, і інформуємо щодо реквізитів, куди вони можуть її сплатити.

У податковій, зрештою, «Прибутку» також підтвердили, що SMS розіслала міськрада з їхнього відома. «Такі повідомлення надсилаються громадянам, які володіють об’єктами житлової та/або нежитлової нерухомості та станом на 1 липня 2020 року мають податковий борг», — повідомили в управлінні комунікацій ГУ ДПС у Львівській області.

Отже, тепер ви знаєте, що есемескам від LvivBudget можна довіряти. Це не шахраї.

А ось та сторінка на сайті Львівської міськради, на яку веде посилання в SMS: https://city-adm.lviv.ua/lmr/business/3831-podatok-na-nerukhomist На ній, як вже було сказано, ви знайдете корисну інформацію щодо сплати податку на нерухомість.

x

Рекомендуємо

Інна Свистун

Економічним розвитком Львова займеться Свистун

В мерії Львова — кадрові перестановки. Департамент економічного розвитку очолила Інна Свистун, ...