Головна » Статті » Джефф Ґоїнс «Справжні митці не голодують» — рецензія і 10 цитат
Художник

Джефф Ґоїнс «Справжні митці не голодують» — рецензія і 10 цитат

«Не працюйте задарма»

Це була імпульсивна покупка. Я забрів в центрі Львова у незнайомий книжковий, розговорився із симпатичною продавчинею, а вийшов звідти вже із цією книжечкою. Оговтався лише за деякий час.

Чому я її купив? Десь я її вже бачив. Але де? Ага, реклама від ощадбанківського проекту «Будуй своє» на Facebook — ось де. Такий собі онлайново-офлайновий ретаргетинг вийшов. Ну ок. Зрештою, сама назва книжки заінтригувала — «Справжні митці не голодують». І «добив» підзаголовок: «Найсучасніші стратегії досягнення успіху». Я собі уявив, що, прочитавши цю річ, зможу нарешті повністю віддатися літературній творчості, не хвилюючись, що залишусь без засобів для існування.

Книжка доволі приємна на дотик. Має яскраву тверду обкладинку з випуклими глянцевими елементами. Легенька. Трохи розчаровує жовтизна сторінок, зате шрифт такого розміру, що навіть людині з поганим зором читати доволі зручно. Обсяг: 240 сторінок, з яких 24 сторінки — це джерела, подяки від автора та його, скажемо так, післямова. А вийшло це чудо поліграфії цього року в харківському видавництві Vivat, в серії «Саморозвиток».

Книжка Джеффа Ґоїнса "Справжні митці не голодують"

Обкладинка книжки “Справжні митці не голодують”

Читається робота Джеффа Ґоїнса легко: речення прості, короткі, ніяких тобі «заумних» термінів. Я, в принципі, читаю повільно, але «Справжніх митців…» проковтнув за пару днів. Думаю, швидкості читання сприяє структура книжки: розділи коротесенькі, і ти, прочитавши один, думаєш «ну, ще один прочитаю, і все». І так раз за разом. На додаток до цього текст час від часу розбавляється ударними цитатами.

Про що книжка? Автор намагається зруйнувати міф, буцімто художник обов’язково має бути голодний. Навпаки, наполягає він, творча людина, митець, не лише не повинна голодувати, але й має добре заробляти, щоб жити як нормальна людина і мати сили продовжувати творити. Як приклад він наводить Мікеланджело, який був видатний митцем і при цьому заможною людиною. І це далеко не поодинокий випадок. Скільки сьогодні є успішних письменників, музикантів, художників!

Кожен митець має право на успіх. Для цього Джефф Ґоїнс пропонує їм підкоригувати, так би мовити, ментальні налаштування. Серед іншого, він добре знає, що люди творчі полюбляють працювати просто так, за «дякую!». Так не можна! Ніхто не працює задурно, і митці також не повинні, наголошує автор. Упродовж всієї книжки він виступає таким собі коучем, який заряджає читача, мотивує його на ефективну діяльність.

З одного боку, книжка мені сподобалась. Вона справді непогано мотивує. Та якщо замислитись, то ніби нічого нового я не дізнався. Піднята тема розглядається доволі таки поверхово, і без врахування особливостей і нюансів, які бувають в житті творчих людей. «Будьте власником своєї роботи», — пише автор. Ок. Я розумію, як це реалізувати музиканту (він залишає за собою права на свої пісні і отримує потім від радіостанцій роялті від їх виконання в ефірі, так), але як, до прикладу, має діяти звичайний художник, який малює картини на продаж? Автор не дає відповіді на це питання.

В процесі написання цієї рецензії я збагнув, що, в принципі, все найважливіше у книжці американського блогера сказано вже в самому змісті: назви частин і розділів промовисті і самодостатні.

Якщо б хто запитав, чи наситився я, прочитавши книжку «Справжні митці не голодують», — то ні. Перекусив.

10 най-най-най цитат

  1. Історія про голодного митця — це лише міф… Завдяки цьому міфу багато хто з нас обирає у житті безпечніший шлях. Ми стаємо юристами, а не акторами, банкірами, а не поетами, лікарями, а не художниками. Ми перестраховуємося, ховаємося від свого покликання, обираючи менш ризиковану кар’єру, тому що це здається простішим. Ніхто, зрештою, не хоче боротися, тому що ми перетворюємо свою пристрасть на хобі та прямуємо передбачуваним шляхом до посередності.

  2. Гроші — це засіб створення мистецтва, але мистецтво ніколи не має підкорятися їм як хазяїну.

  3. У добу нового Ренесансу наш успіх залежить від уміння оволодівати багатьма ремеслами.

  4. Якщо ви колись продасте свою роботу видавцеві, компанії звукозапису або інвестору, робіть це на власних умовах і зі слушних причин, а не тому, що не маєте інших варіантів.

  5. Щоб стати успішним митцем, вам необхідно розвинути світогляд бізнесмена. Це не означає, що ви маєте ставати жадібним, але й не можна бути наївним.

  6. Досі панує стереотип, що інші продавці мають брати платню, а от письменники, фотографи, дизайнери та інші творчі люди не заслуговують того серйозного ставлення, як, скажімо, інженер або тесляр.

  7. Не працюйте задарма… Плата, яку ми беремо за наші твори, робить їх більш цінними.

  8. Щоб працювати як професіонал, треба перестати чекати, коли вас помітять, треба пропонувати свою роботу публіці вже зараз.

  9. Іноді свою найочевиднішу обдарованість нам найскладніше помітити.

  10. Усі митці володіють таємною зброєю, і ця зброя — впертість.

Замовити «Справжні митці не голодують» на Yakaboo

Фото: Pixabay

Читайте також: 

– «Петро Чтиво» — новий YouTube-канал з оглядами книжок від економічного журналіста Петра Біляна

– «Пес на ім’я Мані»: Книжка, яка навчить дитину заробляти гроші

– Чому бідні? Рецензія Петра Біляна на книжку «Економіка бідності»

x

Рекомендуємо

Андрій Оністрат робить селфі з Андрієм Садовим

«Як я про$рав банк»: автобіографічна книга «біжучого банкіра» Андрія Оністрата — рецензія від Petro Chtyvo

«На сповідь книжка не тягне»