Головна » Бізнес » Нерухомість » Навколо реконструкції магазину «Океан» на Володимира Великого розгорівся скандал
Мозаїка на фасаді магазину "Океан"
Фото: Yuriy Rudyy

Навколо реконструкції магазину «Океан» на Володимира Великого розгорівся скандал

Львів’яни обурені тим, що накоїв забудовник

Що трапилось?

Будівельна компанія «Ріел-Естейт Груп» в ході реконструкції колишнього магазину «Океан» на вул. Володимира Великого, 26-А зруйнувала мозаїку, що була на його фасаді. Про це повідомив львів’янин Юрій Рудий.

Тут була мозаїка. / Фото: Христина Процак

Чому через це стільки галасу?

Бо мозаїка ця є історичною — зразком модернізму радянської доби, пам’яткою мистецтва ХХ століття. І, до того ж, це робота видатного львівського художника Володимира Патика. Вона називається (-лася) «Море та риби» і була зроблена у 1982 році.

«[Це], дійсно є дуже цінна, як на мене, забудова радянського періоду і представник радянського модернізму», — сказав головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

«Маємо мінус одну цікаву пам’ятку мистецтва ХХ століття нетуристичного Львова», — жалкує Віктор Гальчинський, автор циклу публікацій «Нетуристичний Львів» та однойменної авторської екскурсії Львовом, яка відбулася 12 липня.

«Це не просто знищення нашого минулого, нашої спадщини, це — вбивство», — прокоментував інцидент арт-директор “Дзиґи” Влодко Кауфман.

Чому ніхто не проконтролював, щоб мозаїку не знищили?

На засіданні виконкому 15 лютого, де розглядалось питання про реконструкцію «Океану», забудовник божився, що мозаїку збереже. Міські урядовці повірили йому на слово і дали на реконструкцію добро.

Facepalm

Забудовнику повірили на слово

Що, зобов’язання «Ріел» зберегти мозаїку ніде не прописано?

Ні. Як звернув увагу Віктор Гальчинський, у рішенні виконкому від 15.02.2019 р., яким було затверджено містобудівні умови та обмеження на реконструкцію «Океану», про це ні слова.

«Коли питання реконструкції «Океану» розглядалося на Львівському міськвиконкомі, лунали публічні обіцянки забудовника про те, що автентичну мозаїку буде збережено, а головний архітектор міста Юліан Чаплінський публічно запевнив, що збереження мозаїки є обов’язковою умовою погодження реконструкції. Натомість у тексті рішення міськвиконкому №138 від 15 лютого та у затверджених ним містобудівних умовах та обмеженнях на реконструкцію «Океану» жодної згадки про збереження мозаїки немає!», — наголосив В.Гальчинський.

«Насправді, коли готувався проект рішення виконавчого комітету, говорилося про те, що буде збережена ця стіна (з мозаїкою. — прим. авт.). І це була умова надання дозволу на реконструкцію магазину. Ті проекти, які ви могли бачити, вказували, що буде новий магазин «Океан» і ця мозаїка. Представник компанії на засіданні виконавчого комітету запевняв, що вони збережуть стіну і мозаїку в автентичному стані», — акцентував депутат Львівської міськради Андрій Шевців.

За словами співвласника компанії-забудовника Володимира Шведа, у робочому проекті реконструкції «Океану» передбачено збереження — проте лише орнаменту (!) мозаїки, а не її самої в автентичному вигляді: «У нас в робочому проекті передбачено, що орнамент цієї мозаїки буде збережений, і в тому вигляді, в якому він був на цій стіні. В нас згідно з проектом, є переміщення цієї стіни на 2 метри. Фахівцями тиждень тому в 3D форматі було зроблено сканування. Ми не порушили нічого. Я можу пообіцяти, що стіна з цим орнаментом буде в такому вигляді, в якому вона була».

І що, забудовнику так це й зійде з рук?

Виконком Львівської міськради сьогодні, 19 липня, провів позапланове засідання, на якому скасував своє рішення від 15 лютого ц.р., таким чином скасувавши містобудівні умови та обмеження на реконструкцію будівлі «Океану» компанії «Ріел-Естейт Груп».

Окрім того, Інспекція Держархбудконтролю має провести перевірку дій забудовника, і якщо виявить порушення, то оштрафує його. Розмір штрафу залежатиме від того, як саме кваліфікують дії забудовника.

Також нинішнє рішення виконкому передбачає проведення круглого столу, на якому визначать подальші дії, а також винести на розгляд сесії ЛМР ухвалу щодо розірвання угоди про оренду землі.

А головний архітектор Львова Юліан Чаплінський у зверненні до забудовника наголосив, що докладе усіх зусиль для того, щоб той більше нічого у Львові не будував.

x

Рекомендуємо

Спорткомплекс Мандаринка на Сихові у Львові

У Львові відкрили новий спорткомплекс пляжних видів спорту

На Сихові відкрили новий спорткомплекс пляжних видів спорту, відомий як «Мандаринка». Таким ...