Головна » Бізнес » Комерція » Історична аптека на площі Міцкевича відновила свою роботу: як вона виглядає тепер

Історична аптека на площі Міцкевича відновила свою роботу: як вона виглядає тепер

Сьогодні, 7 червня, після майже річної перерви відновила свою роботу історична аптека на площі Міцкевича, 8, відома як «Аптека на Марійській».

Про це повідомляє кореспондент «Прибутку».

Тепер в аптеці розташований один із закладів мережі D.S., яка власним коштом її відреставрувала.

«Роботами займався наш реставратор Олександр Савчук. Тут є дерев’яна різьба, яка потребувала особливого підходу, відновлені люстри, стеля, меблі. Тут замінена лише вітрина, але вона була виконана в радянський час, тому не несла історичної цінності», — розповіла начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко.

Вона зазначила, що міська влада пропонувала D.S. профінансувати реконструкцію частково з бюджету, але компанія відмовилась, не бажаючи витрачати час на процедури, пов’язані з внесенням змін до основного кошторису міста.

«Це другий відновлений проект нашою мережею. Перша відреставрована нами аптека є на площі Соборній — „Під Угорською короною“. У Львові залишилось дуже мало таких історичних об’єктів, тому для нас, як для львів’ян, було дуже важливо це зробити», — зазначив генеральний директор і співзасновник мережі аптек D.S. Олег Никулишин.

Заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, в свою чергу, нагадав, що довкола «Аптеки на Марійській» точилися суперечки упродовж кількох років; підприємці хотіли відкрити на її місці ресторан чи кафе, проте міській владі вдалося переконати власника приміщення, НАК «Надра України», що історичну аптеку необхідно зберегти.

«Аптеку на Марійській» відкрив Стефан Штенцель у 1922 році, отримавши право власності від Антонія Граблевського, який володів аптекою від 1914 року. Свою назву вона бере від Марійської площі, яку згодом перейменували на честь Адама Міцкевича. Аптека розташована в приміщенні кам’яниці Шпрехера, вирізняється стильністю та елегантністю. Врочистості інтер’єру надають касетна стеля, люстри з бронзи, позолочені декоративні елементи меблів. Саме в цій аптеці вперше у Львові за світовим зразком відділили рецептурний відділ від безрецептурного задля зручності відвідувачів. З приходом радянської влади фармацевта Штенцеля із донькою вивезли до Сибіру, а аптеку націоналізували і торгували в ній гомеопатичними препаратами.

 

x

Рекомендуємо

Міські залізничні каси у Львові

У Львові відкриють книжковий магазин в колишніх залізничних касах

У мерії Львова обрали видавництво, яке отримає можливість створити книгарню у колишніх ...