Головна » Інше » Рішення МКМТ про відміну спецзаходів щодо імпорту ламп з Росії, Білорусі, Польщі та Угорщини затверджує несприятливий торговельний режим для України — Львівська ТПП

Рішення МКМТ про відміну спецзаходів щодо імпорту ламп з Росії, Білорусі, Польщі та Угорщини затверджує несприятливий торговельний режим для України — Львівська ТПП

Рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі про відміну спецзаходів щодо імпорту електроламп з Росії, Білорусі, Польщі та Угорщини затверджує несприятливий торговельний режим для України, — наголошується у листі в.о. президента Львівської Торгово-промислової палати Юрія Пукальського до президента ТПП України Сергія Скрипченка.

Про це „Контекст-медіа” повідомила прес-служба ВАТ „Іскра”, яке є єдиним в Україні виробником ламп розжарювання.

Юрій Пукальський у листі зазначає, що діючі імпортні мита на аналогічну українську продукцію (лампи-фари, мініатюрні лампи, лампи загального призначення та лампи місцевого освітлення) у Польщі та Угорщині удвічі перевищують українські, що, на його думку, „порушує принцип симетричності”.

„Порівняно з російськими і білоруськими заводами-конкурентами ВАТ „Іскра” має значно гірші базові умови господарювання. Адже лампове виробництво енергомістке, а ціни на енергоносії в Росії та Білорусі є відчутно нижчими, ніж в Україні”, — пише Ю.Пукальський.

„Порівняльне податкове навантаження на конкретні електролампові заводи-конкуренти — також не на користь українського виробника”, — звертає увагу Сергія Скрипченка в.о. президента Львівської ТПП.

У своєму листі він наголошує, що „Іскра” є прибутковим підприємством і не претендує на жодні державні пільги або дотації. „Однак, „Іскрі” потрібні рівні умови конкуренції з іншими виробниками”, — підкреслює Ю.Пукальський.

А відтак просить президента Торгово-промислової палати України долучитися до клопотань УСПП, Львівської облдержадміністрації, Федерації роботодавців України, народних депутатів України, скерованих до Прем’єр-міністра Віктора Януковича, про продовження терміну дії застосування спецзаходів та недопущення перегляду антидемпінгового мита щодо імпорту електроламп з Киргизької Республіки.

15 липня на прес-конференції у Києві керівництво ВАТ „Іскра” заявило, що в Україні зараз склалася дискримінаційна ситуація відносно українського виробника електроламп, яка у кінцевому підсумку може призвести до згортання виробництва на „Іскрі”.

6 травня 2003 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення №СП-70/2003/52-47 „Про завершення застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну ламп електричних походженням з Республіки Білорусь, Республіки Польща, Російської Федерації та Угорської Республіки”.
ВАТ „Іскра” є членом Торгово-промислової палати України з 1980 року.

Потужність „Іскри” дозволяє їй виробляти у рік 350-400 млн. ламп. На сьогодні вона контролює 95% українського ринку ламп, об’єм якого, за даними підприємства, становить орієнтовно 140 млн. ламп.

40% виробленої продукції „Іскра” експортує – у Румунію, Болгарію, Молдову, ОАЕ, Італію, Німеччина. Загалом у 28 країн світу.

2002 року завод випустив 210 млн. штук електроламп і отримав 5,2 млн. грн. прибутку до оподаткування (обсяг виробництва за 2000 рік – 150 млн. штук).

У 2003 „Іскра” планує збільшити виробництво ламп до 260 млн. штук і за результатами року отримати у 2 рази більший прибуток у порівнянні з попереднім роком.

Контрольним пакетом акцій підприємства володіє банк Credit Suisse First Boston.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...