Головна » Інше » Без грошей Євросоюзу митні переходи у Варяжі та Угриневі будуть відкриті не раніше 2005 року — Віктор Борщевський

Без грошей Євросоюзу митні переходи у Варяжі та Угриневі будуть відкриті не раніше 2005 року — Віктор Борщевський

„Відкриття митних переходів у Варяжі та Угриневі планується на 2005-2007рік”, — повідомив 4 серпня на прес-конференції начальник головного управління зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної діяльності та іноземних інвестицій Віктор Борщевський.

Надії на пришвидшення відкриття переходів Віктор Борщевський пов’язує із ініціативою з боку Польщі: ”Польща зараз має доступ до фондів Євросоюзу, і якщо вони ініціюють, і зможуть під ці гроші збудувати спільні пункти пропуску, тоді це буде зроблено набагато швидше”, — повідомив він.

З українського боку ініціативу щодо відкриття митних переходів подав народний депутат від Сокальщини Петро Олійник, який вже ініціював це питання на рівні Кабміну.

Однак, за словами Віктора Борщевського, сумнівно, що Кабмін найближчим часом розглядатиме питанням невеличких митних переходів у Варяжі та Угриневі у зв’язку із закидами Польщі на адресу України щодо неукріпленості східного кордону. Отож зараз основні зусилля українського уряду спрямовано на вирішення цієї проблеми.

У Сокальському районі є два потенційні митні переходи у Варяжі та Угриневі. Перерехід у Варяжі був передбачений комплексною програмою розбудови Західного кордону ще до 2002 року, однак не був розбудований і функціонував як так званий місцевий пункт пропуску для тих мешканців прикордонних територій, які мали право рухатися у вільному режимі, без прикордонних паспортів. В травні цього року, у зв’язку з інтеграцією Польщі до ЄС, Польща відмінила такий режим функціонування кордону.

Зараз цей перехід існує, має приміщення, дорогу. Щоб змінити статус цього переходу, потрібно, між МЗС України та МЗС Польщі про доцільність зміни статусу переходу на міжнародний. Далі —розробляти проектні плани щодо перебудови переходів на міжнародні стандарти і коли вже цей перехід буде збудований, Кабмін може прийняти рішення про доцільність відкриття перехоли.

В Угриневі відкриттю митного переходу повинна передувати така ж процедура, однак, як повідомив Віктор Борщевський, в Угриневі ще гірша ситуація в тому плані, що він ніколи не фігурував у жодних документах, не діяв як місцевий, хоча більш важливий для поляків. ”Тут потрібно повністю розробляти архітектурний проект”, — додав Віктор Борщевський.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...