Головна » Статті » «Сицилієць і галичанин зрозуміють одне одного з півслова»
Енцо Сардо виступає на презентації власної книжки у Львові

«Сицилієць і галичанин зрозуміють одне одного з півслова»

Для чого до Львова приїжджала делегація з Сицилії

Днями Львів відвідала делегація з Сицилії. Формально підставою для візиту стала презентація книжки сицилійського письменника, журналіста та політика Енцо Сардо (Enzo Sardo). Та, по суті, цей приїзд може означати набагато більше.

Кореспондентові “Прибутку” вдалося побувати на зустрічі з сицилійцями. Вона проходила у камерній атмосфері актового залу Музею етнографії. Острів червоного сонця на ній, окрім Енцо Сардо, представляли Ренато Вольпе (Renato Volpe), громадський діяч, член комісії Антимафія, а також Дечіо Террана (Decio Terrana), депутат сицилійського парламенту, лідер Блоку Союз Центру.

Серед присутніх в залі, яких зібралось чимало, були помічені позаштатний радник міського голови Львова Василь Косів, депутат Львівської міськради Роман Грицевич, колишній заступник голови Львівської облради та екс-заступник губернатора Львівщини Ігор Держко.

Причиною для зустрічі, як уже було сказано, стала книжка Енцо Сардо “Регальпетра та її парохії”, яка вийшла друком в українському перекладі. Як виявилось, автор написав її під впливом повісті сицилійського письменника Леонардо Шаші “Парохії Регальпетра”. Але якщо дія твору Шаші розгортається на тлі Сицилії 50-х років ХХ століття, то Сардо переносить її в реалії сучасної Сицилії, з її проблемами і викликами, які постають перед нею, віддаючи належне також її історії та культурі. Безумовно, знайшлося в творі Енцо Сардо місце і для горезвісної сицилійської мафії.

Під час презентації сицилійці розсипалися в компліментах на адресу Львова та львів’ян. Енцо Сардо сказав, що, коли йшов з готелю, де зупинився, до Музею ентографії, йому здалося, ніби він прогулюється вуличками Парижа. “Я вже частково чуюся львів’янином. Маю багато приятелів у Львові”, — додав Ренато Вольпе.

Упродовж всього заходу не покидало відчуття, що презентація книжки була всього-лиш формальною нагодою для зустрічі, а справжньою метою візиту гостей з Сицилії було щось більше. З їхнього боку лунали політичні заяви. Так, Дечіо Террана заявив, що сицилійці хочуть бачити Європу без кордонів і з нетерпінням чекають українців у сім’ї європейських народів.

Та головний месидж, який вони озвучили, такий: сицилійці прагнуть налагодити співпрацю з Україною, в тому числі економічну.

“Україна співпрацює з Італією, але не співпрацює із Сицилією. Ми хочемо це виправити”, — наголосив Енцо Сардо.

Ніби випередивши запитання, чому ж вони наводять містки не напряму з офіційним Києвом, а роблять це, так би мовити, в обхід, через Львів, Ренато Вольпе розповів, що галичани для сицилійців є більш «зрозумілими»: “Як і галичани, ми пережили століття домінацій інших народів. Дуже часто ми були недооцінені та пригнічені іншими. Тому я з радістю прийму такого, як я, тому що я його краще зрозумію, ніж когось іншого. І це насправді є маленька формула, яка буде завжди єднати сицилійця і галичанина, і дозволятиме їм розуміти одне одного з півслова”.

Сицилійці не конкретизували, які саме проекти вони хотіли б реалізувати спільно з українцями. З джерела, наближеного до організаторів зустрічі у Львові, кореспонденту “Прибутку” стало відомо, що вони, зокрема, зацікавлені в запуску прямого авіарейсу з України на Сицилію, щоб пожвавити двосторонній туризм.

В цілому зустріч пройшла, як то кажуть, в теплій дружній атмосфері. Сторони обмінялись люб’язностями і пам’ятними подарунками. Енцо Сардо, розчулений такою увагою, заявив, що обов’язково надасть львів’янам сицилійське громадянство, коли знову займе крісло мера у рідному Ракальмуто. Почесне сицилійське громадянство.

Повна зала глядачів на презентації книжки Енцо Сардо в Музеї етногафії

Почато презентації книжки сицилійця в Музеї етнографії

Ігор Держко виступає на презентації книжки Енцо Сардо у м. ЛьвівАвтограф-сесія Енцо Сардо у Львові

Іван Троян

x

Рекомендуємо

Євроколія

Міністр оголосив, коли стартує будівництво євроколії до Львова

Будівництво колії європейського зразка від держкордону з Польщею до Львова планується розпочати ...