Головна » Інше » У липні у Львівській області запрацює науково-виробничий центр „Західплемресурси”

У липні у Львівській області запрацює науково-виробничий центр „Західплемресурси”

У липні у Жовківському районі Львівської області офіційно запрацює ТзОВ „Львівський науково-виробничий центр „Західплемресурси”, який забезпечуватиме втілення державних програм селекції у тваринництві в господарствах західного регіону України.

Про це 13 червня на виїзному засіданні Львівського прес-клубу реформ повідомив генеральний директор „Західплемресурсів” Василь Глухий.

„У липні місяці ми його будемо відкривати офіційно. Середина-кінець (липня), але це буде”, – сказав він, зазначивши, що до цього часу мають завершитися усі будівельні роботи, на які на сьогодні уже витрачено бл. 1 млн. грн.

За його словами, повноваження на здійснення державних програм „Західплемресурси” отримали згідно з протоколом Колегії Міністерства аграрної політики України від 23 травня 2003 р. („Про результати проведення державної атестації суб’єктів племінної справи у тваринництві»), де підприємству у результаті атестації надано статус селекційного центру.

Василь Глухий відзначив, що цей статус «Західплемресурсам» надано «з певним авансом».
ТзОВ «Львівський науково-виробничий центр «Західплемресурси», як повідомив його керівник, було створене 2002 року на базі дослідного господарства «Гряда» Жовківського району на основі угоди про спільну діяльність між ЗАТ «Облплемоб’єднання” та Інститутом біології тварин УААН. Ініціатива його створення була підтримана постановою Президії Української академії аграрних наук від 27.06.2002 р. №9 та наказом УААН від 5.07.2002 №53.

Центр здійснює практичне виконання державної та обласної програм селекції в тваринництві, координацію на договірних засадах діяльності племпідприємств, племзаводів та племрепродукторів області по всіх видах с/г тварин, птиці, риби, звірів та бджіл, забезпечення утримання та раціональне використання бугаїв-плідників молочного та м’ясного напрямків, взяття та кріоконсервацію від них спермопродукції та створення спермобанку, покращення продуктивних та генетичних якостей с/г тварин реформованих агроформувань та індивідуальних власників шляхом використання прогресивних методів відтворення та біохетнологій, створення з цією метою мережі пунктів штучного осіменіння в більшості населених пунктів області, стабільне забезпечення їх спермопродукцією, рідким азотом та необхідним обладнанням.

До функцій „Західплемресурсів” входять також програмне та наукове забезпечення галузі тваринництва, формування комп’ютерної бази даних племінних ресурсів області, закупівлю та передачу в господарства всіх форм власності високоцінного племмолодняка всіх видів с/г тварин, птиці, риби, звірів та бджіл з метою покращення наявного поголів’я та створення нових племрепродукторів.

Підприємство, крім цього, може займатися впровадженням сучасних технологій утримання, годівлі та використання тварин, ідентифікацією та обліком продуктивності корів індивідуальних власників. Надавати зооплемсервісні послуги, необхідні для успішного ведення тваринництва, організовувати та проводити виставки-виводки-аукціони племінного тваринництва.

На сьогодні „Західплемресурси” координують діяльність 84 господарств Львівської області, які мають статус племінних заводів.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...