Головна » Інше » Львівські ювеліри занепокоєні вилученням із закону про держрегулювання виробництва і використання дорогоцінних металів абзацу про „чисті” підробки

Львівські ювеліри занепокоєні вилученням із закону про держрегулювання виробництва і використання дорогоцінних металів абзацу про „чисті” підробки

Львівський державний ювелірний завод (ДП „ЛДЮЗ”) із особливим застереженням ставиться до того факту, що у новій редакції Закону „Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними” відсутній третій абзац частини четвертої статті 22.

Про це „Контекст-медіа” заявив помічник директора ДП „ЛДЮЗ” Олександр Ніколайчук.

„Погано, що вилучили з закону пункт, який стосувався „чистих” прямих підробок”, – сказав він.
Третій абзац частини четвертої статті 22 згаданого закону передбачав за виготовлення ювелірних та побутових виробів з використанням державного пробірного клейма, вилученого з іншого виробу з дорогоцінного металу, сплату штрафу у розмірі 100% вартості виготовлених виробів за діючими роздрібними цінами.

За словами Олександра Ніколайчука, зараз існує багато випадків знаходження на ринку виробів не з підробленими державними клеймами, а з оригінальними, однак знятими з інших виробів. І за це раніше, згідно з третім абзацом частини четвертої статті 22 закону про держрегулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів, карали. Тепер же, враховуючи зміни до закону, каже Олександр Ніколайчук, „бери любу підвісочку, знімай з неї пробу, вставляй в виріб, клади на вітрину, і ніхто тебе не покарає”.

Таким чином, вважає представник Львівського ювелірного заводу, у законі відкривається новий шлях легалізації іноземного товару, насамперед ланцюжків.

Водночас О.Ніколайчук назвав позитивним той факт, що до закону введений новий пункт, згідно з яким за торгівлю на території України ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, які не мають відбитка державного пробірного клейма або мають відбиток підробленого державного пробірного клейма, сплачується штраф у розмірі 100% вартості зазначених виробів, що знаходяться у продажу. „Це непоганий фактор”, – відзначив він.

О.Ніколайчук зазначив, що безпосередньо Львівський ювелірний завод захищається від підробок, позначаючи з 2001 року всі свої вироби спеціальною срібною голограмою на бірці.

Зміни до Закону „Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними” вступили в силу 27 червня 2003 року.

В Україні працюють три ювелірні заводи – у Львові, Києві та Одесі. За прогнозами Державної пробірної служби, 2003 року вони виготовлять ювелірних прикрас із 18 тонн золота.

ДП „Львівський державний ювелірний завод” – єдине в Україні державне підприємство, що спеціалізується на випуску виробів з дорогоцінних та недорогоцінних металів. Колекція ювелірних виробів підприємства сьогодні нараховує близько 1500 ювелірних прикрас.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...