Головна » Інше » НБУ пропонує банкам використовувати складські свідоцтва на зерно як заставу для видачі кредитів с/г підприємствам

НБУ пропонує банкам використовувати складські свідоцтва на зерно як заставу для видачі кредитів с/г підприємствам

Запровадження і введення в обіг складських свідоцтв на зерно в Україні відкриває для банків новий інструмент застави, під який вони можуть видавати кредити сільгосппідприємствам, – заявила начальник управління НБУ у Львівській області Марія Могильницька сьогодні на семінарі-презентації „Застосування складських свідоцтв у кредитних відносинах”.

Марія Могильницька наголосила, що Національний банк вважає своєю місією впровадити в Україні складські свідоцтва, які діють сьогодні у багатьох країнах, і сподівається, що банки будуть використовувати механізм видачі кредитів під заставу цих свідоцтв.

„Це новий інструмент, і він працюватиме, якщо всі коректно до нього ставитимуться і використовуватимуть його”, – зазначила вона.

Складські свідоцтва, як зазначив головний бухгалтер облуправління НБУ Олег Варещук, розраховані на використання банками як застава під короткострокове кредитування. У даному випадку термін кредитування, за його словами, обмежується терміном збереження зерна, тобто до 1 березня.
Олег Варещук зазначив, що із появою складських свідоцтв зникає потреба перевірки наявності застави.

Водночас, як сказала Марія Могильницька, для належного врегулювання схеми кредитування необхідно доопрацювати ряд документів. Власне Центробанк вбачає при впровадженні свідоцтв дві „проблемки”. Перша стосується обліку, друга – якості кредитів.

На семінарі в НБУ підкреслювалося, що складські свідоцтва є не цінними паперами, а товарно-розпорядчими документами.

Присутній на семінарі заступник начальника Головного управління сільського господарства Львівської ОДА Роман Михальський ідею Національного банку щодо впровадження складських свідоцтв на зерно підтримав. „Я би хотів, щоб ці документи запрацювали”, – сказав він.

Такої ж думки притримується голова правління Селянського комерційного банку „Дністер” Володимир Приходько. Проте він вважає, що „працювати” складські свідоцтва почнуть не раніше 2004 року.

Складські свідоцтва на зерно вводяться на підставі Закону „Про зерно та ринок зерна в Україні”.

У 2003 році у Львівській області планується зібрати 625 тис. тонн зерна, на 8% менше, ніж було зібрано торік.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...