Головна » Інше » Жидачівський ЦПК ініціює проведення антидемпінгового розслідування щодо імпорту газетного паперу з Росії та Польщі

Жидачівський ЦПК ініціює проведення антидемпінгового розслідування щодо імпорту газетного паперу з Росії та Польщі

ВАТ „Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат” (Львівська область), єдиний в Україні виробник газетного паперу, ініціює проведення антидемпінгового розслідування щодо імпорту газетного паперу з Росії та Польщі. Про це „Контекст-медіа” повідомив голова правління ВАТ „ЖЦПК” Олександр Пітула.

Ініціативу комбінату, за словами Олександра Пітули, підтримав голова Львівської облдержадміністрації Мирон Янків. „Домовилися з Мироном Дмитровичем надати всі дані, якими володіємо, і буде ініційоване антидемпінгове розслідування”, – сказав керівник підприємства.

Як пояснив О.Пітула, ініціювати проведення антидемпінгового розслідування Жидачівський ЦПК спонукало різке падіння цін на газетний папір в Україні минулого року, після появи на ринку у травні дешевої продукції з Росії та Польщі.

„У травні 2002 року впали ціни на 1 тис. гривень на тонну, через появу дешевої продукції із закордону. В Україну надійшло понад 30 тис. тонн газетного паперу за ціною 100 дол./тонна при існуючій ринковій ціні у 450-490 дол./тонна. Щоб не зупинити виробництво паперу в Україні, ми пішли на зниження ціни”, – сказав пан Пітула. (До травня 2002 року тонна жидачівського паперу коштувала 3,6 тис. грн., після – 2,55 тис. грн.). Це призвело до того, що підприємство, за його словами, зазнало збитків у розмірі біля 30 млн. грн.

Олександр Пітула зазначив, що ЖЦПК важко витримувати цінову конкуренцію з потужними російськими і польськими виробниками газетного паперу, і тому, якщо проблема дешевого імпорту не буде вирішена, жидачівський комбінат перейде з випуску газетного паперу на інші види продукції.

Жидачівський ЦПК очікує, що у результаті антидемпінгового розслідування в Україні будуть введені квоти на польський і російський газетний папір, і що вартість цього паперу відповідатиме цінам на світових біржах.

Начальник Головного управління промислової політики Львівської облдержадміністрації (ЛОДА) Ростислав Сорока підтвердив „Контекст-медіа”, що ЛОДА дійсно підтримує ініціативу ЖЦПК про проведення антидемпінгового розслідування. „Ми посприяємо”, – наголосив він.

Ростислав Сорока вважає, що ситуація із дешевим імпортом газетного паперу не дійде до такої „критичної точки”, яка б змусила Жидачівський целюлозно-паперовий припинити випуск такого виду продукції. На його думку, до паперу з Росії і Польщі необхідно задіяти економічні важелі, і не стільки квотування, як акцизування. „Пропонуємо акциз 20% – для вирівнювання”, – сказав Р.Сорока.
У 2002 році Жидачівський ЦПК випустив 32 тис. тонн газетного паперу, на 1,8% більше від 2001 року. 2003 року підприємство планує наростити виробництво газетного паперу на 25-30%.

Потенційно ЖЦПК може забезпечити 60% потреб України в газетному папері. Щорічна ж потреба України у цьому виді паперу становить 110-120 тис. тонн.

ВАТ „Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат” (ЖЦПК) створений 1951 року, входить до складу концерну „Основа”, який об’єднує загалом 27 підприємств. Держпакетом акцій ЖЦПК управляє ДАХК «Укрпапірпром».

2002 року комбінат збільшив на 6,5% – до 202 млн. грн. виробництво товарної продукції. Отримав 12,7 млн. грн. прибутку від виробництва і 3,2 млн. грн. чистого збитку.

Статутний фонд ВАТ «ЖЦПК» – 22 808,3 тис. гривень.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...