Головна » Інше » Найбільш ймовірним покупцем 26%-го держпакету Жидачівського ЦПК є група Медведчука-Суркіса — екс-керівник ЖЦПК

Найбільш ймовірним покупцем 26%-го держпакету Жидачівського ЦПК є група Медведчука-Суркіса — екс-керівник ЖЦПК

26%-ий держпакет акцій Жидачівського целюлозно-паперового комбінату, яким зараз управляє УАХК „Укрпапірпром” і який буде виставлений у грудні 2003 року на продаж через фондову біржу, найбільш імовірно куплять компанії із так званої групи Медведчук-Суркіс.

Такий прогноз в інтерв’ю „Контекст-медіа” висловив генеральний директор ТзОВ „Дунапак-Україна” (м.Жидачів, Львівська обл.) Михайло Титикало, який в минулому працював головою правління Жидачівського ЦПК.

„Я не здивуюся, якщо це будуть соціал-демократи”, — сказав він.

За його словами, група Медведчука-Суркіса й зараз відіграє більш лідируючу роль на ЖЦПК, порівнюючи з позиціями двох інших груп — Чайки-Бродського та Григоришина, однак вона усе ж таки не контролює підприємство. „Люди Суркіса-Медведчука, вони не мають сили, щоби що-небудь зробити. Тому ними робиться спроба сконсолідувати, отримати контрольний пакет”, — сказав Михайло Титикало.
На його думку, в перегонах за отриманням держпакету акцій жидачівського комбінату опоненти групи соціал-демократів (об’єднаних) поступаються силами, оскільки у них немає владної підтримки, якою забезпечені перші. „Хоч воно буде буде продаватися на фондовій біржі, але в нас в державі, на жаль, так є, що той, хто наверху, той чомусь весь час і виграє”, — відзначив він.

Як розповів Михайло Титикало, свого часу 51% акцій ЖЦПК був придбаний ЗАТ „Київські відомості” і контролювався одразу трьома згаданими ним вище групами. Згодом, внаслідок конфлікту, пакет був розпорошений між рядом фірм, зареєстрованих на Британських Віргінських островах.

Нагадаємо, у грудні 2003 року ДАХК „Укрпапірпром” спробує продати на фондовій біржі 26%-ві пакети акцій ВАТ „Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат” та ЗАТ „Львівкартонопласт”, які свого часу були передані в статутний фонд ДХК Фондом держмайна України.

Якихось особливих умов продажу акцій ЖЦПК і „Львівкартонопласту”, за словами заступника голови правління “Укрпапірпрому” Едуарда Литвака, не передбачається. Єдина вимога — пакети мають продаватися у повному об’ємі, без розбиву на дрібніші.

На запитання про потенційних покупців пакетів заступник голови правління „Укрпапірпрому” відповів, що особисто до нього „не надходило якихось запитів чи пропозицій”. На його думку, покупцями стануть або вже існуючі власники контрольних пакетів акцій підприємств, або ж нові акціонери, прихід яких, однак, є очікуваним для нинішніх власників.

Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат — єдиний в Україні виробник газетного паперу. 2002 року підприємство збільшило його виробництво на 1,8% в порівнянні з 2001 р. — до 32 тис. тонн. Комбінат також випускає картон (тест-лайнер, флютинг, коробковий, палітурний, склеєний), гофротару і небілену целюлозу. За 2002 р. обсяг товарної продукції склав 202 млн. грн., на 6,5% більше показника 2001 р.

Серед акціонерів ЖЦПК, за даними IStock, станом на 1.01.2003 р. є компанії Burrard Financial Corp. (Британські Віргінські острови, о.Тортола, Род-Таун) — 8,69%, Diamex Ltd. (Британські Віргінські о-ви) — 7,72%, Technolux Ltd. (Британські Віргінські о-ви) — 7,61%, Claresholm Marketing Ltd. (Британські Віргінські о-ви) — 5,96%, Foyil Ukraine Investments (Cyprus) Limited (Кіпр) — 5,69%, Hambay Trading Corp. (Британські Віргінські о-ви) — 5,11%.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...