Головна » Інше » „Західенерго” залишається основним боржником „Газу України” серед енергогенеруючих компаній

„Західенерго” залишається основним боржником „Газу України” серед енергогенеруючих компаній

За підсумками розрахунків українських енергогенеруючих компаній за спожитий у листопаді природний газ найбільшим боржником ДК „Газ України” залишається ВАТ „Західенерго” (Львів), до складу якого входять три теплоелектростанції у Львівській, Івано-Франківській і Вінницькій областях.

Про це йдеться у прес-релізі, надісланому „Контекст-медіа” прес-службою „Газу України”.

За спожитий у листопаді газ „Західенерго” розрахувалося на рівні 44,5%, в той час, як інші боржники — „Донбас-”, „Дніпро-” і „Центренерго” оплатили, відповідно, 67,9%, 68,4% і 85% вартості газу, інформує прес-служба.

Згідно з її повідомленням, „Газ України” обурений різким спадом (на 30%) у листопаді розрахунків генеруючих компаній за газ, оскільки це призвело до того, що за місяць вони оплатили усього 64,1% вартості газу, що був ними спожитий. За спожиті 493,7 млн. кубометрів газу вартістю 136 млн. грн. компанії заплатили 87,3 млн. грн. Відтак їхній сумарний борг перед „Газом України” у листопаді зріс на 49 млн. грн. і склав з початку 2003 року 158,4 млн. грн.

В дочірній компанії „Нафтогазу України” вважають, що зниження розрахунків відбулося „внаслідок безвідповідального ставлення генерацій і Мінпаливенерго до підписаного 4 вересня між „Нафтогазом” і міністерством Порядку постачання природного газу тепловим електростанціям енергогенеруючих компаній у 2003 році. За ним компанії зобов’язувалися вчасно і в повному обсязі оплачувати спожитий газ.

У зв’язку з невиконанням підписаного документу ДК „Газ України” попереджає про свої наміри відновити практику обмеження газопостачання неплатоспроможним енергогенеруючим компаніям.

Переважаюча частка у статутному фонді „Західенерго” належить державі — 70,1% акцій, 16,75% — ВАТ „Міжрегіональний фондовий союз”, решта — різним юридичним і фізичним особам.
За 2002 рік компанія отримала 2,288 млн. грн. чистого прибутку (за 2001 р. — 62,857 млн. грн.).

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...