Головна » Інше » Проект Трудового кодексу України повертає Україну до феодалізму — думка експерта

Проект Трудового кодексу України повертає Україну до феодалізму — думка експерта

Проект Трудового кодексу України нівелює права найманого працівника, надає надзвичайні повноваження роботодавцям, повертаючи Україну до феодалізму, — наголосив сьогодні на прес-конференції Конфедерації вільних профспілок Львівщини правовий інспектор по регіонах України КВПУ Андрій Корчинський.

Ст.28 вводить положення про комерційну таємницю, ”яку фактично визначатиме сам роботодавець”, — повідомив Андрій Корчинський. Цю статтю не приведено у відповідність із ЗУ „Про державну таємницю”. Потрібно дати визначення, що мається на увазі під „комерційножю таємницею”, — вважає Андрій Корчинський.

Ст. 29 передбачає, що найманий працівник зможе переходити до конкурентної фірми тільки після двох років після звільнення.

Велике обурення у представників профспілок викликає положення проекту Трудового кодексу, у якому вказано, що при звільненні працівника з роботи, роботодавець має право вимагати відшкордування за набуття працівником досвіду, який працівник здобув під час роботи. У той час, як процедура як саме визначатиметься трудовий досвід не розписана „Тобто роботодавець фактично на власний розсуд визначатиме рівень досвіду”, — сказав голова міської профспілки педагогічних працівників Андрій Соколов.

Як повідомили представники профспілок, до проекту Трудового кодексу додається пояснювальна записка, де визначається, що запропоновано виключити із трудового законодавства правові конструкції сезонного та тимчасового трудових договорів. „Тобто тепер достатньо усної домовленості між працівником і роботодавцем про працю на роботі. Не обов’язковим є підписання документу”, — пояснив Андрій Корчинський.

За словами Андрія Соколова, ініціатором цього проекту виступив „донецький клан”, цей кодекс є калькою з російського кодексу, який мав страшні наслідки для найманих працівників. „Створений проект під замовлення донецьких сил, з метою опору шахтарьким профспілкам. Хоча, цікаво те, самі профспілки не заперечують прийняттю даного кодексу”, — сказав Андрій Соколов.

Цікавим керівники профспілок назвали той факт, що на даний час проект Трудового кодексу не можливо знайти на сайті Міністерства праці та соціального захисту, а натомість він розміщений на сайті Міністерства палива та енергетики.

Завтра повинне відбутися засідання Конфедерації вільних профспілок України, де буде розглянуто проект Трудового кодексу та визначено подальші дії профспілок.

10 грудня у Верховній Раді України проект Трудового кодексу буде розгядятись у першому читанні.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...