Головна » Інше » ГОСПОДАРСТВО „НАГОРЯНКА” – ПРИКЛАД ВДАЛОЇ ПРИМІСЬКОЇ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ – МИРОН ЯНКІВ

ГОСПОДАРСТВО „НАГОРЯНКА” – ПРИКЛАД ВДАЛОЇ ПРИМІСЬКОЇ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ – МИРОН ЯНКІВ

„Господарство „Нагорянка” – приклад вдалої приміської спеціалізації. У сільському господарстві воно тільки стає на ноги, починає розвиватися”, – заявив 5 лютого голова Львівської ОДА Мирон Янків, перебуваючи на фермерському господарстві „Нагорянка” в селі Нагоряни Пустомитівського району.

Мирон Янків розповів, що тут зараз зосереджено 1000 поголів‘я свиней. „В основному це „біла полтавська””, – зазначив він. Голова Львівської ОДА повідомив, що зараз у господарстві запроваджується вирощування львівської породи. „Наш науковець, співробітник Львівської академії ветеринарної медицини пан Кисіль вивів нову м‘ясну породу”, – додав Мирон Янків. Тому, за його словами, необхідно відпрацювати схему і систему ведення сільського господарства в приміській зоні.

„Пустомитівський район має ще одну характерну рису – це складна депресивна зона”, – наголосив Мирон Янків. Він зазначив, що раніше в часи Радянського Союзу вся увага зверталася на місто Львів, а всі села в радіусі 30–50 кілометрів вважалися не перспективними. „Тому в цих селах ми можемо побачити всю цю проблематику, яка пов‘язана із соціальними питаннями, питаннями будівництва шкіл, садочків”, — зауважив він. Тому, на думку Мирона Янківа, Пустомитівський район вимагає особливих підходів і щодо ведення сільського господарства і щодо соціальних питань. „Такі підприємства, як „Нагорянка”, дуже вразливі до кон‘юнктури ринку, до цін, до споживачів”, – зазначив голова Львівської ОДА. У зв‘язку з цим, зі слів Мирона Янківа, необхідно не лише на рівні регіональному, але й на рівні державному впливати на формування ринкового середовища через державні інструменти підтримки таких фермерських господарств. При цьому він зазначив, що державна підтримка повинна бути не лише в селекційно-племінній роботі, а необхідно допомагати і через різноманітні фонди підтримки малого підприємництва, залучення банків, які мають мікрокредитні лінії. „Такі фермерські господарства мають велику перспективу у приміському поясі”, – продовжив Мирон Янків

Він також додав, що приміські райони – це завжди складно, оскільки маятникова міграція завжди йде в місто. „Сьогоднішня поїздка присвячена тематиці як далі розвивати приміське сільське господарство, які галузі мали би стати профілюючими, які галузі мали би бути основними”, – пояснив голова Львівської ОДА.

Фермерське господарство „Нагорянка” створене у квітні 1994 року. Виробнича орієнтація: свинарство, овочівництво. Чисельність працюючих – 30 чоловік. Залучення працюючих в сезон – 100 осіб. Площа сільськогосподарських угідь 130 га. Поголів‘я свиней 708 голів, у тому числі – 85 свиноматок.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...