Головна » Інше » КОНЦЕНТРАЦІЯ КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ У ФДМУ ПОКРАЩИТЬ РОБОТУ З ОСНОВНИМИ АКЦІОНЕРАМИ ЩОДО ПРИВАТИЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ – РВ ФДМУ

КОНЦЕНТРАЦІЯ КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ У ФДМУ ПОКРАЩИТЬ РОБОТУ З ОСНОВНИМИ АКЦІОНЕРАМИ ЩОДО ПРИВАТИЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ – РВ ФДМУ

Концентрація усіх державних пакетів акцій підприємств у Фонді державного майна України дозволить покращити роботу з основними акціонерами АТ стосовно визначення способів подальшої їх приватизації, – заявила в розмові з „Контекстом” заступник начальника Регіонального відділення ФДМУ у Львівській області Наталія Горлач.

За словами пані Горлач, деякі підприємства, держпакетами акцій яких зараз управляє Львівська облдержадміністрація, уже повідомили РВ ФДМУ про свої прихильне ставлення до передачі корпоративних прав Фонду. „Вони хочуть повернутися в управління Фонду держмайна”, – сказала вона.

Наталія Горлач зазначила, що до передачі корпоративних прав ЛОДА Фонд держмайна мав напрацьований механізм роботи з акціонерними товариствами, зокрема, за кожним з них був закріплений працівник Регіонального відділення ФДМУ, який „вів увесь спектр питань”. Фонд також, за словами пані Горлач, регулярно відслідковував потік акціонерів і, таким чином, мав можливість поєднувати їхні і державні інтереси.

„Коли підприємства віддали в управління обласної адміністрації, цей ланцюг був розірваний”, – сказала Н. Горлач.

За її словами, з передачею корпоративних прав Львівській ОДА на підприємствах стали можливими конфлікти між акціонерами, які не завжди вдавалося залагодити. У більшості випадків це пояснювалося протермінуванням термінів, протягом яких ЛОДА повинна була узгодити завдання на збори з Регіональним відділенням ФДМУ.

„Якщо це потрібно було робити за 30 днів до зборів, фактично робилося в останні 5-7 днів перед зборами”, – сказала пані Горлач.

Крім цього, Наталія Горлач повідомила, що Регіональне відділення Фонду держмайна України звернулося в центральний апарат з пропозицією ініціювати повернення в управління ФДМУ також і тих держпакетів акцій, якими зараз управляють холдинги: „В роботі з акціонерними товариствами ми виходимо з юридичного статусу акціонерів. В холдингах інший підхід. Вказівки керівництва холдингу не завжди враховують саму діяльність акціонерного товариства, холдинг переважно шукає вигоду лише для себе. Ми маємо приклад холдингу „Укргеолреммаш”: є скарги акціонерного товариства, що холдингом не враховуються інтереси працівників товариства і його акціонерів. Є ряд інших прикладів. Наприклад, коли представники холдингу, до статутного фонду якого внесено 51% акцій товариства, не приходять на збори акціонерів, таким чином блокуючи його роботу”.

Наприкінці січня 2003 року Президент України Леонід Кучма доручив прем’єр-міністру Віктору Януковичу негайно скасувати усі рішення уряду про передачу державних корпоративних прав в управління міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, юридичним і фізичним особам. А відтак передати усі корпоративні права Фонду держмайна України.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...