Головна » Інше » Учасники ІІІ Економічного форуму у Львові домовилися об’єднати свої зусилля для вирішення проблемних питань транскордонного співробітництва

Учасники ІІІ Економічного форуму у Львові домовилися об’єднати свої зусилля для вирішення проблемних питань транскордонного співробітництва

Учасники ІІІ Економічного форуму у Львові домовилися об’єднати свої зусилля для вирішення проблемних питань транскордонного співробітництва, відзначивши, що зміцнення економічних, торговельних і культурних зв’язків між окремими регіонами є важливою складовою зовнішньої політики їхніх держав та регіональної політики ЄС.

Про це сказано у резолюції ІІІ Економічного форуму з питань транскордонного співробітництва, що проходив у Львові 2-4 жовтня.

Згідно з нею, учасники Форуму домовляються, по-перше, узгоджувати стратегії розвитку прикордонних регіонів та здійснювати обмін досвідом перспективного та поточного планування, розбудови прикордонних переходів та транспортних магістралей.

По-друге, продовжувати розбудову прикордонної інфраструктури, сприяти спрощенню процедур митного контролю та усуненню перешкод на шляху транзиту товарів і переміщення людей через кордон.

По-третє, формувати спільні проекти, спрямовані на більш ефективне використання європейських програм технічної допомоги для розбудови кордонних переходів та прикордонної інфраструктури.

По-четверте, активізувати розвиток торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва шляхом покращення інвестиційного клімату, у тому числі створення умов взаємного доступу до ринків, спрощення системи реєстрації підприємств, врегулювання їхніх відносин із контролюючими органами.

По-п’яте, розширювати співпрацю у сфері промислової кооперації, створення спільних підприємств, організації товарних та фондових бірж.

Шостий пункт резолюції передбачає, що учасники ІІІ Економічного форуму спрятимуть розвитку міжнародної виставкової діяльності, як інструменту просування нових форм співробітництва, товарів, послуг, використання виставок для просування інвестиційних та інноваційних проектів, поширення практики проведення регіональних виставок.

Згідно з сьомим пунктом, вони домовляються сприяти реалізації інфраструктурних проектів, в т.ч. у сфері модернізації енергетики, реструктуризації вугільної промисловості та будівництві.

Восьмим пунктом передбачено, що учасники Форуму підвищуватимуть ефективність захисту навколишнього середовища, розширюватимуть мережу міждержавних природно-заповідних територій.

Два пункти резолюції стосуються сфери екології. Так, за одним із них учасники обіцяють продовжувати спільні заходи, пов’язані із закриттям підприємств техногенного впливу, які знаходяться на території європейського вододілу і призводять до негативних екологічних наслідків у басейнах рік Дністер і Сян. За іншим — забезпечити сталий соціально-економічний розвиток територій за сучасними принципами техногенно-екологічної безпеки, запровадження „чистих технологій”, енерго-ресурсозбереження і раціонального поводження з відходами.

Крім цього, у резолюції є пункти, які передбачають раціональне використання потенціалу єврорегіонів для обміну інформацією та розвитку туристично-рекреаційної сфери; активізацію співробітництва в частині опрацювання спільної концепції візового режиму між Україною та Польщею, який би відповідав стратегічному характеру українсько-польського партнерства; продовження роботи з формування концепції візового режиму між Україною та Угорщиною.

Усього в резолюції 14 пунктів. В останньому з них учасники ІІІ Економічного форуму у Львові висловлюють впевненість у тому, що реалізація рішень Форуму „сприятиме розширенню двостороннього і багатостороннього співробітництва у різних сферах та галузях, поглибленню добросусідських відносин між нашими народами”.

Як повідомляло агентство, цього року Економічний форум, який проходить у Львові третій рік поспіль, змінив свій статус — з Форуму з питань прикордонного співробітництва на Форум з питань транскордонного співробітництва.

Участь у ІІІ Економічному форумі взяли 547 представників 17 країн (найчисельнішими були делегації з Польщі, Словаччини, Угорщини, Італії, Німеччини та Китаю). Побували на ньому також делегації представництва ЄС в Україні, представництва Європейської комісії Польщі в Україні, делегація міністерства у справах міжнародного розвитку Великобританії, міжнародних організацій. Україну на Форумі представляли делегації 21 області та Києва.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...