Головна » Інше » Декілька порад Уляни Супрун людям, у яких сидяча робота
Уляна Супрун

Декілька порад Уляни Супрун людям, у яких сидяча робота

В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун опублікувала в себе на «Фейсбуці» пост, в якому розповіла, чим небезпечна сидяча робота і що робити, якщо немає часу на регулярні тренування, а рухатись необхідно.

Від транспорту до офісного стільця, від обідньої перерви за столом до зручного дивану ввечері. На жаль, це досить популярний «маршрут» в сьогоденних реаліях. Сидячий спосіб життя – шкідлива звичка, що впливає на здоров’я так само негативно, як і куріння.

За даними досліджень, тривале сидіння та відсутність активності пов’язані з підвищенням ризику виникнення та загострення серцево-судинних захворювань, ожиріння, проблем з опорно-руховим апаратом, діабету 2-го типу та навіть деяких видів раку. Більш того, малорухливий спосіб життя є причиною 9% передчасної смертності серед всього населення світу.

Групою ризику в цьому випадку є люди, які проводять багато часу на роботі за столом, працюючи за комп’ютером та виконуючи одноманітні рухи.

Що робити, якщо у вас немає часу на регулярні тренування, а рухатись необхідно?

  • Змінюйте маршрут на роботу чи навпаки. Прогулюйтесь чи проїжджайте велосипедом хоча б частину шляху. Ви можете вийти раніше на декілька зупинок чи припаркувати авто трохи далі від офісу.
  • Припиняйте сидіння кожні 30 хвилин. Не чекайте, поки у вас виникне дискомфорт, біль в спині чи м’язовий спазм. Просто встаньте з-за столу і потягніться. Щоб не забувати робити активну перерву, використовуйте таймер на телефоні чи іншому гаджеті.
  • Звертайте увагу на позицію, в якій ви сидите. Намагайтесь не перевантажувати хребет, нахиляючись занадто сильно до чи далеко від монітора. Оптимальна позиція – екран на рівні очей, обидві ноги вільно стоять на підлозі, грудна клітина відкрита. Також не перехрещуйте ноги, це може перешкоджати нормальному кровообігу. Якщо пишете, то передпліччя має залишатись на столі.
  • Використовуйте кожну можливість для додаткової активності. Розмовляйте телефоном стоячи, підіймайтесь сходами замість ліфта, ходіть пішки по ескалатору, обговорюйте ідеї з колегами під час прогулянки.

Ще декілька корисних посилань з порадами, які допоможуть залишатись рухливими навіть на робочому місці:

  • Анімований гайд з вправами: https://bit.ly/2vfYRgw
  • Рекомендації та вправи від Національної служби охорони здоров‘я
    Великобританії: https://bit.ly/2AkdMZ6
  • Креативна анімація з вправами від Washington Post
    https://wapo.st/1NlkuwV

Після прочитання посту рекомендовано порухатись! 😉

x

Рекомендуємо

Бар Wonderland у Львові

У Львові масово закриваються бари — гастроблогерка

Про масове зачинення барів та коктейль-барів у Львові повідомила гастроблогерка Оксана Левкова.