Головна » Інше » Як безплатно отримати інформацію про власників компаній в Україні

Як безплатно отримати інформацію про власників компаній в Україні

У Петра Порошенка — 76 компаній, а в Ріната Ахметова їх аж 303. Тепер дізнатись, хто якими компаніями володіє в Україні, і скільки їх у нього, дуже просто. До того ж, це нічого не коштує.

Щоб «пробити по базі» свого ділового партнера чи контрагента, достатньо скористатись OpenDataBot. Розроблена українцями програма дозволяє здійснювати пошук як за повним ім’ям особи (прізвище, ім’я, по-батькові), так і за прізвищем та ім’ям, або ж лише за прізвищем. У відповідь програма видасть інформацію про кількість компаній, кінцевим бенефіціаром яких є особа, яка цікавить, та довідкову інформацію про кожну з цих компаній.

Які саме відомості про компанію надає OpenDataBot:

  • повна назва;
  • ідентифікаційний код юридичної особи (ЄДРПОУ);
  • адреса місцезнаходження;
  • ПІБ керівника;
  • види економічної діяльності (КВЕД);
  • стан (зареєстровано чи припинено);
  • податковий борг (є чи ні; якщо є, то сума заборгованості);
  • виконавчі провадження;
  • судові рішення;
  • платник ПДВ чи ні.

Дані про компанії та їх власників OpenDataBot бере з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (скорочено – Єдиний державний реєстр, або просто ЄДР) та інших відкритих офіційних джерел. Але якщо в ЄДР, зазначають розробники програми, за інформацію доводиться платити, то OpenDataBot ту ж таки інформацію надає безплатно.

Окрім того, на відміну від ЄДР, OpenDataBot здійснює пошук «по полю з кінцевими бенефіціарами», зазначив один із розробників програми Олексій Іванкін.

Микита Підгайний, юрист проекту OpenDataBot:

Інформація про власників допомагає знизити ризики при роботі з контрагентами. За допомогою цієї інформації можна знайти, якими ще компаніями володіла ця людина, і, відповідно, зробити висновки щодо репутації її компаній.

Щоб скористатись сервісом OpenDataBot, треба всього-на-всього додати однойменного бота собі в улюблений месенджер (Facebook, Skype, Telegram, Viber), і далі керуватись його підказками.

За даними OpenDataBot, в Україні на сьогодні нараховується 2 662 353 власників на 1,5 млн компаній. Серед власників, у яких найбільше компаній — Рінат Ахметов (303 компанії), Петро Порошенко (76), Дмитро Фірташ (72) та Ігор Коломойський (45).

OpenDataBot знайшов компанії, власником яких є Петро Порошенко

Результати пошуку в OpenDataBot за запитом “Порошенко Петро”

OpenDataBot — це проект, розроблений ІТ-компанією «908» (м. Дніпро). За словами розробників, вони створили його з метою запобігання рейдерству та сприяння чесному веденню бізнесу.

Більше про OpenDataBot — у розмові зі співзасновником компанії «908» Олексієм Іванкіним:

x

Рекомендуємо

Скульптура сплячого лева на Личаківському кладовищі у Львові

Скільки коштує похорон у Львові

Недешево. Організація поховання — неабиякий удар по сімейному бюджету. Детальніше про те, ...