Головна » Інше » Головні події в економіці України за тиждень. 28 березня – 1 квітня
Юлія Марушевська

Головні події в економіці України за тиждень. 28 березня – 1 квітня

Урядовий «штиль», стурбованість МВФ, зубожіння українців та обнадійливі прогнози

Минулий тиждень в Україні, на жаль, так і не приніс жодного прогресу в питаннях вирішення урядово-політичної кризи. Попри різноманітні обговорення в медіа чергових варіантів прізвищ прем’єра та урядовців і навіть висунення законодавчих ініціатив про спрощення прийняття на окремі посади міністрів іноземців без набуття ними громадянства України, реального руху в напрямку оновлення уряду так і не відбулося. Цей «штиль» викликав стурбованість у президента України Петра Порошенка, який на зустрічі з депутатами фракції блоку Петра Порошенка заявив, що без призначення нового уряду Україна не отримає 1 млрд. доларів кредитних гарантій від США та 3 млрд. доларів від Міжнародного валютного фонду. «Ми одна команда, рішення має приймати не тільки прем’єр-міністр, а спільно. Місяць немає уряду. Не працює уряд, депутати…», — заявив він та зауважив, що ризик дострокових парламентських виборів наближається з кожною хвилиною, але від них ніхто не виграє.

Тим часом, головний на сьогодні фінансовий донор України — Міжнародний валютний фонд також висловив стурбованість, але трохи іншу. 31 березня голова представництва МВФ в Україні Жером Ваше заявив, що фонд стурбований політичною ситуацією в Україні, але закликає владу продовжити програму реформ у першу чергу в фінансовому секторі та в енергетиці. Голова представництва відмовився коментувати можливі шляхи вирішення політичної кризи в Україні, але наголосив, що Україні насамперед потрібні економічні перетворення. «Дуже важливо, щоб влада продовжувала програму реформ, зберігала фіскальну стабілізацію, дотримувалася визначених планів в частині тарифного регулювання, в тому числі в енергетичній сфері», — сказав він. Зауваження в цілому правильні, але деякі виглядають трохи дивно. Наприклад, занепокоєння щодо відсутності урядового рішення про чергове підвищення тарифів на газ для населення з 1 квітня. Бо ж у той час, коли МВФ вимагає приведення тарифів до ринкового рівня, роздрібна ціна на природний газ для населення в 7188 грн., або трохи більше ніж 260 доларів за 1000 кубометрів, вже є більш ніж ринковою — адже, якщо вірити міністру палива і енергетики Володимиру Демчишину, Україна в 2016 році імпортує газ в середньому по 190 доларів за 1000 кубометрів, а державне підприємство «Укргазвидобування», яке постачає громадянам газ українського видобутку, продає свій газ по 1590 гривень, або по 58 доларів без податків і вважає мінімально рентабельною для себе відпускну ціну в 3100 гривень, або 115 доларів за 1000 кубометрів. Тобто нинішня ціна на газ для населення вже є більш ніж рентабельною для галузі, і причину її «неринковості» треба шукати в іншому.

У той час, коли МВФ вимагає приведення тарифів до ринкового рівня, роздрібна ціна на природний газ для населення в 7188 грн., або трохи більше ніж 260 доларів за 1000 кубометрів, вже є більш ніж ринковою

Втім, крім повернення до реформ, для отримання чергового траншу МВФ в 1,7 млрд. доларів та пов’язаного з цим іншого фінансування міжнародних фінансових організацій, Україні ще потрібно продемонструвати хоч якийсь прогрес у боротьбі з корупцією. На жаль, тут Україна і надалі не демонструє жодного прогресу — за даними опитування Американської торговельної палати в Україні, результати якого були представлені 30 березня, 73% українських фірм та європейських компаній, що працюють в Україні, не бачать прогресу в боротьбі з корупцією за останні два роки. За словами голови робочої групи палати з питань протидії корупції Ігоря Світлика, 35% компаній також вважають, що новостворені антикорупційні органи найближчим часом не будуть ефективними у боротьбі з корупцією, 29% опитаних дотримуються протилежної думки. За результатами опитування, у якому взяли участь 99 компаній з різних галузей економіки, 98% компаній вважають корупцію в Україні поширеним явищем, а переважна більшість — 88% зіштовхуються з нею в ході ведення бізнесу в Україні. Найпоширенішими видами корупції, за версією дослідження, є вимоги хабаря за ухвалення або прискорення прийняття рішення чи отримання дозволу (82% компаній), зловживання службовим становищем для отримання неправомірної вигоди (75% компаній), вимога надати «відкат» для забезпечення виграшу в держзакупівлі (52% фірм). Не додало оптимізму в цьому напрямку і звернення до президента Порошенка керівниці Одеської митниці Юлії Марушевської, яка заявила, що не відчуває його підтримку у впровадженні реформи на митниці, оскільки нових людей, призначених на митницю, витискає система — Одеська митниця знаходиться під пильною увагою контролюючих структур та спецслужб, а вантажі «забирають» для оформлення на інших територіальних митницях. На думку Марушевської, подібна позиція ставить під загрозу митну реформу в цілому.

Поки ж нагорі тривають баталії та з’ясування стосунків, українці стрімко бідніють. За даними Державного комітету статистики, реальні доходи українців за 2015 рік, які можуть бути використані на придбання товарів і послуг, з урахуванням цінового фактору зменшилися на 22,2%. В той же час номінальні доходи українців у минулому році зросли порівняно з 2014 роком на 15%, а середня заробітна плата у лютому 2016 року виросла порівняно з лютим 2015 року на 26,2% – до 4585 гривень, або до… 169 доларів США на місяць. За даними дослідження соціологічної компанії «Рейтинг», проведеного за підтримки уряду Канади, переважна більшість українців протягом останнього року збідніли. Найбільше збідніли мешканці Миколаєва — 76% опитаних заявили, що їхній стан значно погіршився. Найменше збідніли мешканці Житомира, де про значне погіршення стану в сім’ї висловилися 13% опитаних. У переважній більшості обласних центрів про значне погіршення фінансового стану родин заявили від 30% до 60% мешканців.

Як достаток львів’ян змінився за останній рік (Інфографіка)

Тим часом, є у новинах минулого тижня і позитивні показники. 1 квітня Світовий банк презентував новий економічний огляд та макроекономічний прогноз для України, де зберіг оприлюднений у жовтні минулого року прогноз росту валового внутрішнього продукту в державі в 2016 році на рівні 1%, а інфляції — у 15%. У 2017 році, за прогнозами банку, зростання українського ВВП складе 2%. Падіння ж ВВП у 2015 році оцінено на рівні 10%. Як повідомив директор Світового банку в справах України, Білорусі та Молдови Чімяо Фан, основними факторами ризику для економіки є ескалація конфлікту в Донбасі, стагнація світових сировинних ринків, відмова від проведення реформ та відхід від курсу на макроекономічну стабілізацію.

Українське міністерство економічного розвитку і торгівлі більш оптимістичне в оцінках — за підсумками першого півріччя 2016 року воно очікує зростання обсягів промислового виробництва на 2% завдяки поступовому покращенню ситуації на світових товарних ринках, продовженню відновлення виробництва в окремих галузях та відносному покращенню фінансового стану підприємств і поступовому відновленню споживчого та інвестиційного попиту. Цікаво, що ці фактори цілком реальні в тому числі завдяки двом невеликим, але важливим реформам, що розпочалися минулого тижня. Перша реформа — набуття чинності закону «Про публічні закупівлі», згідно з яким усі державні тендери переходять в електронний формат закупівель у систему ProZorro, яка у пілотному режимі зробила держзакупівлі чесними та зекономила бюджету 1,4 млрд. гривень. Друга реформа наразі сформульована у вигляді урядового законопроекту, який у разі прийняття значно спростить підключення до електромереж. Так, проект передбачає перехід від дозвільного до повідомного принципу при порушенні об’єктів благоустрою, спрощує порядок подання заяви на приєднання до електромереж та дозволяє подавати її в електронному вигляді, визначає конкретні терміни надання послуги приєднання електроустановок до мереж залежно від потужності та штрафи за порушення цих термінів. Проблеми з підключенням промислових споживачів до електромереж сьогодні є одним з ключових факторів стримування виробничих інвестицій в Україну.

Василь Сидорович

Матеріал опубліковано з дозволу редакції порталу Wschodnik.pl

Читайте також:

Головні події в економіці України за тиждень — 21-25 березня

Архів усіх публікацій з підсумками головних подій в економіці України

x

Рекомендуємо

Тиждень в економіці України: 14-18 листопада 2016 р.

Головні події в економіці України за тиждень: 14-18 листопада

Підсумки місії МВФ — транш під питанням, антикорупційна неефективність, знецінення гривні та перспективи росту