Головна » Бізнес » Як львівським підприємцям реагувати на рекомендацію прибрати з вітрин алкоголь
Вітрина Театру пива "Правда" на площі Ринок у Львові

Як львівським підприємцям реагувати на рекомендацію прибрати з вітрин алкоголь

Мерія Львова заборонила оформляти вітрини магазинів пляшками з алкоголем. Заборона носить рекомендаційний характер, проте підприємців, які її проігнорують, погрожують карати по-дорослому. Як діяти в цій ситуації власникам торгівельних точок?

19 лютого виконавчий комітет Львівської міської ради вніс зміни до свого ж рішення від 20 грудня 2010 року №1768 «Про заборону роздрібної торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом (окрім безалкогольного)». До нього додали пункт, що забороняє оформлення віконних вітрин у стаціонарних об’єктах торгівлі та малих архітектурних формах продукцією алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пивом.

Міський голова Андрій Садовий рішення міськвиконкому підписав, тож воно уже набуло чинності.

В документі не визначено, скільки часу є в підприємців, аби прибрати з вітрин пляшки з алкоголем. На словах міська влада дала їм на це місяць.

Цікаво, що заборона носить рекомендаційний характер і, по суті, ні до чого підприємців не зобов’язує. Проте тим, хто посміє її проігнорувати, міська влада обіцяє влаштувати «відірвані роки».

Начальник відділу міжвідомчих проектів Львівської міськради Олена Хестанова в коментарі інтернет-виданню «Вголос» розповіла, до чого саме слід готуватись підприємцям-неслухам:

«Якщо не буде реакції, вживатимуть певні штрафні санкції в межах чинного законодавства. Оскільки закон забороняє рекламу алкоголю та пива, насамперед будуть скеровувати вимоги в межах цього закону і застосовувати штрафні санкції. Так само подаватимемо на розгляд міської ради пропозиції про позбавлення паспортів на малі архітектурні форми. Якщо це стаціонарні об’єкти — звертатимемося до фіскальної служби щодо позбавлення їх ліцензії».

Як підприємцям реагувати на рекомендацію прибрати з вітрин алкоголь?

З цим запитанням «Прибуток» звернувся до експерта з юридичного супроводу суб’єктів господарювання.

Ярослав Тиравський, директор консалтингової компанії «Центр українського бізнесу», юрист:

— Насамперед хочу зазначити, що як людина я підтримую заборону на оформлення вітрин алкогольною продукцією. Але як юрист маю до рішення виконкому Львівської міської ради певні застереження.

От, якщо судити зі слів чиновниці, за невиконання вимог даного рішення міська влада має намір штрафувати суб’єкти підприємницької діяльності. Але незрозуміло, порушення якої саме норми права їм «інкримінуватиметься».

Окрім того, міська влада погрожує позбавляти МАФи паспортів. Але, перш ніж вона зможе це робити, їй доведеться внести відповідні зміни до Правил благоустрою м. Львова та скоригувати порядок внесення змін до вже погоджених і виданих проектів (паспортів) розміщення, а також до самих вимог до об’єктів при видачі таких паспортів.

Що ж стосується погрози позбавляти ліцензій на торгівлю алкоголем. Річ в тому, що на даний момент відсутні механізми позбавлення ліцензії за «оформлення» вітрини алкогольними напоями. Згідно з положеннями статті 15 Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями анулюється шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження лише на підставі:

  • заяви суб’єкта господарювання;
  • рішення про скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання;
  • несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії;
  • рішення суду про встановлення факту незаконного використання суб’єктом господарювання марок акцизного податку (стосовно імпортерів);
  • рішення суду про встановлення факту торгівлі суб’єктом господарювання алкогольними напоями або тютюновими виробами без марок акцизного податку;
  • рішення суду про встановлення факту переміщення суб’єктом господарювання алкогольних напоїв або тютюнових виробів поза митним контролем;
  • порушення вимог статті 15 прим. 3 цього Закону щодо продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років або у не визначених для цього місцях.

Це — виключний перелік. Ні про яке оформлення вітрини в ньому нема навіть згадки.

На мою думку, поки що за невиконання вищезгаданого рішення виконкому підприємцям нічого не загрожує.

Читайте також: 

– Садовий поставив ультиматум власникам МАФів, які торгують алкоголем

x

Рекомендуємо

Хлібосол

Верховний Суд поставив крапку у справі Львівська міськрада проти «Хлібосолу»

Верховний Суд відмовився відкривати провадження за касаційною скаргою Львівської міськради на постанову ...