Головна » Бізнес » Як відкрити власний бізнес у Львові: поради підприємцям-початківцям від юриста, який допоміг запустити не один десяток фірм
Молода жінка в зеленому платті тримає табличку із написом Open

Як відкрити власний бізнес у Львові: поради підприємцям-початківцям від юриста, який допоміг запустити не один десяток фірм

Про вибір організаційно-правової форми господарювання, реєстрацію фірми, перехід на «спрощенку», і навіть трохи про ліквідацію СПД

Цю статтю «Прибуток» підготував у співавторстві з львівським юристом, директором консалтингової компанії «Центр українського бізнесу» Ярославом Тиравським. Ми адресуємо її тим із вас, хто збирається започаткувати свою першу власну справу. Вочевидь, чим більше ви думаєте над цим, тим більше запитань у вас виникає. З чого почати? Яку організаційно-правову форму господарювання обрати? Як зареєструвати фірму? Які документи для цього потрібно зібрати? Як перейти на спрощену систему оподаткування? Як не «заморочуватись» з бухгалтерським обліком? І, зрештою, як потім закрити підприємство? Дочитайте статтю до кінця, і ви отримаєте на усі ці питання відповіді.

Вважатимемо, що бізнес-план ви уже розробили, і тепер розмірковуєте, що ж робити далі.

Для початку треба визначитись із організаційно-правовою формою майбутнього підприємства.

Яку організаційно-правову форму господарювання обрати?

Це залежить від того, чим ви збираєтесь займатись — чи це буде надання послуг, чи продаж товарів, чи, можливо, виробництво продукції; які будуть фінансові потоки.

Якщо йдеться про невеликий бізнес, наприклад, надання послуг з прибирання, то найкраще зареєструватися фізичною особою – підприємцем (ФОП).

Звісно, ніхто не забороняє вам створити юридичну особу — приватне підприємство (ПП) чи товариство з обмеженою відповідальністю (ТзОВ), але в цьому випадку слід бути готовим до певних складнощів, пов’язаних, по-перше, із бухгалтерським обліком, а по-друге, з отриманням зароблених в результаті підприємницької діяльності грошей. Бухгалтерія у юросіб хитромудра, тож без спеціальних знань з бухобліку просто не обійтись. Зароблені гроші з фірми можна вивести тільки в кінці року, за результатами розподілу дивідендів, тоді як ФОП може зняти гроші з рахунку в будь-який зручний момент.

Отже, вважатимемо, що ви вибрали таки ФОП. Що далі? Далі треба обрати групу платника єдиного податку.

Яку групу платника єдиного податку обрати?

Для надання послуг оптимальною є 3-тя група. Якби це був продаж товарів, тоді оптимальною була би 2-га група.

Тепер можна переходити безпосередньо до реєстрації ФОП.

Що потрібно, аби зареєструвати ФОП?

Достатньо мати паспорт та ідентифікаційний код. Робите копії ідентифікаційного та сторінки з місцем прописки з паспорта і йдете в Державну реєстраційну службу. У Львові вона знаходиться за адресою: вул. Словацького, 1 (у приміщенні Головної пошти).

Там берете реєстраційну картку на проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця форма №10 (коротко: реєстраційна картка форма №10) і заповнюєте її.

У картці потрібно зазначити:

  • прізвище, ім’я, по-батькові;
  • номер ідентифікаційного коду;
  • адресу проживання;
  • КВЕДи (коди видів економічної діяльності).

Оптимально зазначити три-п’ять КВЕДів, основний з яких має якнайточніше описувати напрямок вашої діяльності (у нашому випадку це «Діяльність із прибирання»), а інші хоча б приблизно підходили б під те, чим плануєте займатись.

Відтак подаєте документи державному реєстратору. Він ці документи він реєструє і сам надсилає у податкову, Пенсійний фонд та орган статистики, які, в свою чергу, мають взяти вас на облік як ФОП і сповістити про це держреєстратора.

Уся ця процедура займає два-три дні. Після цього приходите до державного реєстратора і отримуєте від нього виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичниз осіб – підприємців. З цього моменту ви можете вести підприємницьку діяльність.

Але поки що ви можете вести бізнес лише на загальній системі оподаткування. А отже, зобов’язані вести бухгалтерський облік — доходи, витрати, за певними формулами розраховувати, яка там сума прибутку до оподаткування… Для недосвідченої людини це надто складно.

Щоб було простіше, власне і придумали так звану спрощену систему оподаткування. Якщо ви підприємець на 3 групі, то, перейшовши на спрощену систему оподаткування, вам достатньо буде сплачувати щомісяця єдиний соціальний внесок (зараз це близько 500 грн.) і щокварталу 4% з обороту (за умови, що оборот не перевищує 20 млн. грн.).

Як перейти на спрощену систему оподаткування?

Згідно з Податковим кодексом, якщо ви хочете перейти на спрощену систему оподаткування, ви зобов’язані подати відповідну заяву в податкову не пізніше ніж на 10 день з моменту подачі документів до державного реєстратора. Фактично у вас буде на це лише близько семи днів, оскільки два-три дні, як уже було сказано, займе сама процедура реєстрації ФОП.

В принципі, заяву про перехід на спрощену систему оподаткування можна подавати самому реєстратору і він, згідно з законом, мав би її відсканувати і надіслати у податкову. Проте на практиці ця система працює погано, часто заяви до податкової не доходять. Тому краще подати заяву у податкову особисто. Для цього у Львові йдете на вул. Стрийську, 35, там є спеціальне віконечко, куди можна подати відповідну заяву.

Які документи потрібно подати, щоб перейти на спрощену систему оподаткування?

Перелік документів такий:

  • заява про застосування спрощеної системи оподаткування;
  • розрахунок з результатами підприємницької діяльності за попередній звітній період (якщо ви ще ніколи не були підприємцем, то у розрахунку будуть одні «нулі»);
  • книга обліку доходів і витрат.

Через декілька днів після подачі заяви ви отримаєте назад книгу обліку доходів і витрат, уже пропечатану (зареєстровану), а також витяг з Реєстру платників єдиного податку про те, що ви стали на облік як платник єдиного податку на 3-ій групі.

Ось і все, тепер ви на «спрощенці».

Далі ви можете виробити собі печатку. А можете і не робити — ФОПи у нас вже давно без печаток працюють. Для укладення договору достатньо підпису.

Як вести облік доходів і витрат?

Для цього є книга обліку доходів і витрат. У ній записуєте всі отримані кошти — як готівку, так і в безготівковій формі. У цьому році для ФОП стали обов’язковими касові апарати (РРО). Проте парламент нещодавно проголосував закон про те, що підприємці можуть працювати без касового апарата, якщо їхній річний дохід не перевищує 1 млн. грн.

Вести книгу доходів і витрат, в принципі, можна самому, це не так вже й складно — просто треба слідкувати, чи податкова, часом, не поміняла рахунки, на які треба перераховувати податок. А можна домовитись із фаховим бухгалтером і він замість вас буде подавати звітність. На сьогодні такі послуги бухгалтера коштують десь 500 грн. в квартал.

Важливо, аби ви не плутали рахунок ФОП і свій власний. Якщо податкова виявить, що ви отримали дохід, але не врахували його при сплаті отих 4% з обороту, то вона може розцінити це як уникнення від оподаткування і «вліпить» вам штраф.

Як закрити ФОП?

О, це дуже складно.

Раніше було так: державному реєстратору подавалась заява про закриття ФОП, після чого розпочиналась тривала процедура припинення, з повідомленням усіх кредиторів, перевірками податкової і Пенсійного фонду. Врешті-решт ви отримували довідку від податкової, що у вас все Ok, відтак подавали другу заяву, яка називалась «Форма 12», і вже з того моменту ФОП вважався закритим.

Зараз зробили так, що ФОП припиняється одразу, без перевірок. Перевірки відбуваються пізніше. Відповідно процедура закриття розтягується в часі, бо податківці не поспішають. Відомо море прикладів, коли припинення ФОП тривало півтора року. Буває і швидше. Якщо «нависнути» на податківців, то можна втиснутись у три-чотири місяці. Але це треба собі трохи вимотати нерви. Найгірше, що увесь цей час ще й потрібно здавати у податкову «нульові звіти».

Для чого так зробили? В основному, ця новація розрахована на підприємців, які йдуть працювати в державні структури. За законом, вони зобов’язані припинити підприємницьку діяльність, перш ніж приступлять до виконання своїх службових обов’язків.

Що робити, якщо ви збираєтесь вести бізнес не один, а з партнером (-ами)?

Тут вже слід відкривати юридичну особу. Найпростішими організаційно-правовими формами для юросіб є приватне підприємство (ПП) і товариство з обмеженою відповідальністю (ТзОВ). Тому й не дивно, що на їх базі працюють більшість українських підприємств.

ПП більше підходить для тих випадків, коли ви плануєте займатись бізнесом одноосібно. Сама суть приватного підприємства в тому, що воно повністю ВАШЕ, ви туди вкладаєте свої гроші і ризикуєте лише своїми грошима.

Великим «плюсом» ПП є те, що ця форма дозволяє еластично прописати у статуті всі нюанси між власниками.

Діяльність ТзОВ в Україні більш регламентована, там все чітко прописано — що і як має бути. Тому форма ТзОВ у людей викликає більше довіри. Ця форма зрозуміла іноземним партнерам, інвесторам, оскільки ТзОВ — це аналог уже знайомих їм Ltd чи LLC.

У ТзОВ є така хороша річ, як модельний статут. Це — нововведення дворічної давності. Був розроблений однаковий для всіх ТзОВ статут і затверджений постановою Кабінету міністрів. Якщо партнери при створенні ТзОВ не мають наміру прописувати у статуті якихось специфічних деталей, вони просто декларують, що працюють згідно з модельним статутом. Текст модельного статуту, як і будь-який нормативний документ, можна отримати на сайті Верховної Ради або офіційно замовити в Міністерстві юстиції.

«Плюс» модельного статуту в тому, що, коли відбуваються якісь зміни в законодавстві, які вимагають внесення змін до статутів підприємств, то вони вже автоматично вносяться в цей модельний статут і, відповідно, учасникам ТзОВ нема потреби проводити збори і затверджувати зміни в статуті.

Якщо ви хочете змінити адресу місцезнаходження ТзОВ або у підприємства змінився склад учасників, або змінилися частки засновників, чи змінюється загальний статутний фонд — за діяльності на модельному статуті вам достатньо лише подати відповідну інформацію державному реєстратору. Не потрібно щоразу прописувати ці зміни у статуті.

«Мінусом» модельного статуту є те, що в деяких країнах не розуміють, що воно таке. Це — країни Середньої Азії, Росія, Казахстан. Навіть деякі європейські партнери наполягають, щоб статут був звичайним.

Якщо ви збираєтесь працювати на загальних умовах, модельний статут — це оптимальний варіант для вас.

Що потрібно, аби зареєструвати юридичну особу (ТзОВ, ПП)?

Необхідні:

  • рішення засновників про створення підприємства (може бути один засновник), в якому вказати:
    • назву підприємства;
    • статутний капітал (Мінімального розміру статутного капіталу нема, може бути 1 гривня. Але якщо це буде будівельна фірма, то варто показати, що у вас є серйозні гроші, бо будівельна фірма зі статутним капіталом у 1000 гривень довіри не викликає);
    • розподіл статутного капіталу між засновниками (хто скільки відсотків голосів матиме);
    • директора підприємства;
    • особу, яка матиме право підпису при укладанні угод без окремої довіреності від директора;
  • визначитись із КВЕДами (за необхідності, їх згодом можна буде змінити);
  • затвердити статут або ж затвердити, що підприємство працює на підставі модельного статуту.

Йдете з тими документами до державного реєстратора. Як і у випадку з ФОП, мине два-три дні, після чого ви отримаєте на руки виписку про те, що ваше підприємство зареєстроване.

Юридичні особи так само мають право перейти на спрощену систему оподаткування, якщо дохід підприємства не перевищуватиме 20 млн. грн. Для юросіб це буде та ж сама 3 група платника єдиного податку.

Варто знати, що не всі види діяльності можуть бути на спрощеній системі оподаткування. До таких видів діяльності належать торгівля підакцизними товарами, золотом, буріння, видобуток нафти тощо (вичерпний перелік наведено у Податковому кодексі).

І пам’ятайте: якщо ви працюєте як ФОП, то відповідаєте усім майном, яке у вас є, а якщо як ПП чи ТзОВ — то лише тими коштами, які внесли у їх статутний капітал.

Якщо у вас виникли додаткові запитання щодо реєстрації фірми, ви можете задати їх безпосередньо Ярославу Тиравському. Сконтактуватись із ним можете на сайті «Центру українського бізнесу».

Читайте також:

Як створити власний бізнес: від ідеї до реалізації? Про бізнес-моделювання від експерта «Твоє місто»

Як написати хороший бізнес-план (інфографіка)

x

Рекомендуємо

Жінка підкидає вгору гроші

5 гарантованих способів розбагатіти у Львові

Цю статтю для «Прибутку» написав штучний інтелект