Головна » Інше » Чим закінчився експеримент зі збору старої побутової техніки на Сихові

Чим закінчився експеримент зі збору старої побутової техніки на Сихові

У ході експерименту зі збору відпрацьованої побутової техніки його учасники — фірми «Дубровська» та «Еко-тех-Україна» — зібрали достатньо барахла, аби зрозуміти, що справа ця, хоч і потрібна, проте невигідна.

Сьогодні у Львівській міськраді відбулася прес-конференція, на якій оприлюднили результати експерименту зі збору побутової техніки, що вже віджила своє. Нагадаємо, експеримент відбувався у березні-квітні ц.р. в Сихівському районі. Участь в ньому з благословення міської влади взяли приватні підприємства «Еко-тех-Україна» та «Дубровська». Вони організували мобільні пункти прийому і закликали мешканців Сихова здавати їм старі телевізори, холодильники, пральні машини та інше електронне та електричне обладнання.

В результаті вдалося зібрати загалом 136 одиниць відпрацьованої техніки. Переважно люди здавали старі монітори комп’ютерів з електронно-променевими трубками і телевізори. Подекуди, за словами представника «Еко-тех-Україна» Бориса Дениса, їх приносили у розібраному стані, фактично сам корпус, тож чогось цінного, що можна було б здати на подальшу переробку, годі було знайти. «Найскладніше розібратися з пластиком», — додав Мирон Дубровський з «Дубровська».

Представник міської влади, начальник управління екології та благоустрою Андрій Галушка експериментом, судячи з його слів, залишився задоволений. «Ми хочемо, щоб цей захід продовжувався, щоб до нього залучались не лише мешканці Сихівського району, але й всі мешканці Львова», — сказав він.

Але в самих підприємців ця ідея особливого ентузіазму, здавалось, не викликала. Їхні очі, як зауважив кореспондент «Прибутку», не світилися. Борис Денис почав говорити, що, звичайно, збір відпрацьованої побутової техніки — справа потрібна, бо, для прикладу, якщо старий телевізор просто викинути на смітник, це значно шкодить екології. Але, наголосив, до процесу збору мали би, ба, більше — зобов’язані підключитись ЛКП з ОСББ. І щоб у пресі про цю ініціативу побільше писали, бо в перший день експерименту у пункт прийому принесли всього-на-всього один монітор. Сихівчани не були в курсі про експеримент.

На що міський чиновник відповів, що ЛКП підключаться — з ними на цю тему вже говорили.

Після того, як Андрій Галушка достроково залишив прес-конференцію (хтось йому наполегливо надзвонював на мобільний телефон), підприємці по-секрету зізнались журналістам, що ніякої вигоди від експерименту не отримали. Одні збитки. «Воно абсолютно не окупилося», — сказав  представник «Еко-тех-Україна». За його словами, окупився би замір у тому випадку, якби по кожному пункту вдалось зібрати хоча би 20 холодильників, 10 СВЧ та 15 пральок.

Підприємці дали зрозуміти, що із задоволенням займались би збором старої побутової техніки для її подальшої переробки, якби місто компенсувало частину витрат на цей процес. Представник ПП «Дубровська» Мирон Дубровський наголосив, що вже дуже скоро питання переробки та утилізації старої техніки стоятиме особливо гостро, позаяк за останній час населення накупило багато дешевої техніки, термін придатності якої незначний і от-от спливе.