Головна » Бізнес » E-commerce » Кому тепер обов’язково мати касовий апарат за новими законами?

Кому тепер обов’язково мати касовий апарат за новими законами?

Встановлено новий порядок оформлення операцій купівлі-продажу товарів і послуг для фізичних осіб-підприємців, інтернет-магазинів і платіжних систем з обов’язковим застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та видачею фіскальних чеків.

З 1 січня 2015 набули чинності зміни в Податковому кодексі України, прийняті законодавцями в грудні минулого 2014 року. Новий закон значно розширив перелік підприємств та сфер бізнесу, яким доведеться купити касовий апарат тут. Так, до переліку увійшли додатково:

  • фізичні особи-підприємці на єдиному податку, крім ринкової і переносної торгівлі (3 група — з 01.07.2015 р. і 2 група — з 01.01.2016 р.);
  • усі підприємства електронної комерції — продавці товарів і послуг через Інтернет;
  • платіжні системи, агенти та інші підприємства, які приймають для подальшої передачі готівку грошових коштів;
  • підприємства (всі форми власності) при наданні послуг за готівку і розрахунках платіжними картами;
  • операції з іноземною валютою, її купівля або продаж у відділеннях банків.

У зв’язку з нововведенням були внесені зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій». Для виконання фіскальних функцій застосовуються: електронно-касові апарати, комп’ютерно-касові системи, мобільні фіскальні реєстратори, портативні мобільні фіскальні реєстратори типу Datecs СМР-10М та інші види реєстраторів.

Ці апарати видають чеки, які є контрольними (фіскальними) і служать підтвердженням отримання готівки та розрахунків за платіжними картками між покупцями і продавцями. Копії чеків зберігаються в пам’яті апарату РРО. Вони можуть бути змінені, видалені і служать для фіскального контролю податкових служб.

Підприємствам дозволяється вибрати РРО на свій розсуд з урахуванням специфіки бізнесу. Необхідною умовою є включення марки реєстратора до Державного реєстру РРО.

Додатково звертаємо увагу на те, що підприємству (крім громадського харчування і торгівлі), реалізовувати товари власного виробництва дозволяється без застосування РРО через касу з випискою квитанцій або касових ордерів.

Змінилася класифікації груп платників єдиного податку – фізичних осіб. Ті, хто раніше належали до 4, 5, 6 груп, з січня 2015 переведені в 3 групу.

Для приватних підприємців, які раніше використовували РРО, термін модернізації реєстраторів і касових апаратів для чекового режиму продовжений до 2016 року. У разі початку застосування реєстраторів до липня 2015-го, передбачено звільнення від податкових перевірок до 01.01.2017 року. Протягом півроку перехідного періоду до липня 2016 року штрафні санкції за порушення законодавства з РРО будуть відстрочені, і не будуть застосовуватися.

Інформація з сайту http://systemgroup.com.ua

Фото: “Сегодня”

x

Рекомендуємо

Бар Wonderland у Львові

У Львові масово закриваються бари — гастроблогерка

Про масове зачинення барів та коктейль-барів у Львові повідомила гастроблогерка Оксана Левкова.