Головна » Довідник » Глосарій » Бізнес-ангели

Бізнес-ангели

Бізнес-ангели — це фізичні та юридичні особи, що інвестують частину власних коштів в інноваційні компанії ранніх стадій розвитку – “посівної” (seed) і “початкової” (start-up). Бізнес-ангели – це перші професійні інвестори, що вкладають кошти в інноваційні компанії. За ними, як правило, слідують венчурні, а потім прямі інвестиції. Обсяг бізнес-ангельських інвестицій в одну компанію становить від декількох десятків тисяч до мільйона євро.

Бізнес-ангели використовують принципово новий – венчурний механізм інвестування, відповідно до якого фінансування надається на тривалий (3-7 років) термін, без застав і гарантій, за частку (пакет акцій) в компанії. Зниження ризиків таких вкладень забезпечується за рахунок інвестування одночасно в кілька компаній, ретельної перевірки та відбору проектів (так звана процедура due diligence), участі в управлінні бізнесом. Успіх бізнес-ангельського інвестування в чому досягається за рахунок формування сприятливих ділових і дружніх відносин між інвесторами, винахідниками та менеджерами компанії, їх спільної роботи єдиною командою. Бізнес-ангели вносять в компанії не тільки гроші, але також досвід, знання, ділові зв’язки.

Мета вкладень бізнес-ангелів – зростання вартості проінвестованих ними компаній за рахунок розробки та просування на ринок високотехнологічних продуктів. Основний дохід бізнес-ангел отримує на “виході” через продаж своєї частки (пакета акцій) за вартість значно перевищує початкові вкладення. Продаж може бути здійснена на фондовому ринку, стратегічному інвесторові, самим засновникам компанії. Незважаючи на високі ризики, бізнес-ангельське інвестування є одним з найбільш високодохідних видів бізнесу, здатним принести інвесторові не менше 70% річних.

Від бізнес-ангелів почали свій шлях до вершин бізнесу Intel, Yahoo, Amazon, Google, Fairchild Semiconductors і багато інших провідні технологічні бренди.

Бізнес-ангельське інвестування – один з найважливіших елементів нової економіки – економіки знань. Інвестуючи в технології, інтелект, креативні команди, бізнес-ангел закладає майбутній добробут для себе, партнерів, країни.

Джерелоhttp://www.russba.ru/

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...