Головна » Інше » Кошулинський пропонує обмежити кількість точок з продажу алкоголю і сигарет

Кошулинський пропонує обмежити кількість точок з продажу алкоголю і сигарет

Фото: vgolos.com.ua
Руслан Кошулинський

Руслан Кошулинський, народний депутат (ВО «Свобода»), пропонує запровадити в Україні квотування кількості ліцензій на роздрібний продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів на території населених пунктів залежно від кількості мешканців. 

Така пропозиція міститься у законопроекті «свободівця» «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (щодо роздрібної торгівлі алкогольними напоями, пивом, та тютюновими виробами). Документ за №1245 був зареєстрований у Верховній Раді 11 січня 2013 року.

«Кількість ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами на території населеного пункту є обмеженою. Вона визначається рішенням відповідної міської, сільської або селищної ради і не може перевищувати одну ліцензію для торгівлі алкогольними напоями і одну ліцензію для торгівлі тютюновими виробами на 10 тисяч мешканців. Для населеного пункту де проживає менше 10 тисяч мешканців може видаватися одна ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і одна ліцензія на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами», — сказано у проекті закону.

Виходить, у Львові, населення якого складає близько 760 тис. осіб, алкоголь зможуть продавати тільки у 76 магазинах, і ще стільки ж матимуть можливість торгувати сигаретами.

На думку нардепа, міським, сільським та селищним радам потрібно надати повноваження визначати кількість ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном згідно із встановленими законом квотами та приймати рішення про продаж таких ліцензій на аукціоні, а виконавчим органам цих рад – видавати відповідні ліцензії суб’єктам підприємництва.

Законопроект пана Кошулинського містить й ряд інших нововведень:

– збільшити мінімальну торгівельну площу точки продажу алкогольних напоїв з 20 до 30 кв. м. і запровадити такі самі вимоги для продажу пива;

– законодавчо визначити необхідність голографічних захисних елементів на марках акцизного податку для маркування алкогольних напоїв;

– визначити вимогу обов’язкового просторового відокремлення точок продажу алкогольних напоїв, пива, натуральних вин та тютюнових виробів від точок продажу інших товарів;

– збільшити мінімальний вік покупців алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів з 18 до 21 року;

– заборонити продаж алкогольних напоїв, пива та натуральних вин у радіусі 200 метрів від наявних земельних меж загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, на території автозаправних станцій, з 22 години вчора до 8 години ранку (крім продажу на розлив у закладах громадського харчування), особам, що знаходяться в стані алкогольного сп’яніння;

– законодавчо визначити право органів місцевого самоврядування запроваджувати додаткові обмеження місць та часу продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів.

«Прибуток»

x

Рекомендуємо

Бар Wonderland у Львові

У Львові масово закриваються бари — гастроблогерка

Про масове зачинення барів та коктейль-барів у Львові повідомила гастроблогерка Оксана Левкова.