Головна » Інше » У нас не курять!

У нас не курять!

Фото: segodnya.ua

В Україні власники ресторанів, кафе, барів рахують збитки від закону про заборону куріння у громадських місцях.

16 грудня в Україні набув чинності закон, який забороняє курити у громадських місцях. До переліку вільних від тютюнового диму зон потрапили: ліфти і таксовони; заклади охорони здоров’я, навчальні заклади, дитячі майданчики, спортивні і фізкультурно-оздоровчі споруди та заклади культури і спорту, під’їзди житлових будинків, підземні переходи, транспорт загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, заклади ресторанного господарства, об’єкти культурного призначення, приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ; стаціонарно обладнані зупинки маршрутних транспортних засобів.

У приміщеннях підприємств і компаній, у готелях, гуртожитках, в аеропортах та на вокзалах курити дозволяється лише у спеціально відведених для цього місцях.

Заборона поширюється не лише на паління сигарет, але також і на кальян та навіть на електронні сигарети, які, як відомо, тютюну в принципі не містять.

На неслухів очікує штраф. Так, якщо у заборонених місцях інспектори (контроль за додержавнням закону про заборону куріння у громадських місцях покладено на Держспоживстандарт) виявлять хоча б попільничку, відповідний заклад отримає штраф у розмірі від 1 000 до 10 000 гривень. Курців-порушників також штрафуватимуть: від 50 до 170 грн. за перше порушення і від 170 до 340 грн. за повторне ігнорування букви закону.

За офіційною версією, приймаючи такий закон українська влада керувалася бажанням захистити громадськість, насамперед некурців, від шкідливого тютюнового диму.

У цілому українці сприйняли нововведення доволі спокійно. Поодинокі ображені курці обмежились гнівними постами у Facebook.

Інша справа — представники ресторанного бізнесу. Більшість з них шоковані новаціями і очікують на збитки. «Я втрачу мінімум 20% обороту. Порівнюючи Україну із закордоном, треба говорити про Азію, а не Європу. Наприклад, в ОАЕ після жорсткої заборони куріння ресторатори втратять 30% обороту», — заявив власник мережі фастфудів та нічних клубів Олександр Андрієвський.

Лунають також невтішні прогнози для працівників сфери громадського харчування, мовляв, зайнятість тут скоротиться у найближчій перспективі на 16%. Оскільки деякі заклади через відтік клієнтури просто закриються. У зоні ризику — кальянні бари, сигаретні клуби, а також невеликі забігайлівки у спальних районах.

Авторитетне українське ділове видання «Інвестгазета» підрахувало, що втрати ринку за підсумками 2013 року можуть скласти 2,3 мільярда гривень. До слова, у 2011 році оборот ресторанного бізнесу в Україні склав 23 млрд. грн., а в 2012 р., за прогнозом, становитиме 27,6 млрд. грн.

Це без урахування хабарів. А вони, переконаний львівський ресторатор Вардкес Арзуманян, будуть. Справа в тому, що працівники кафе і ресторанів не наділені правом заборонити клієнтові курити. Тож, якщо комусь із відвідувачів закортить попускати димові кільця, персонал закладу змушений буде викликати міліцію, аби вона припинила протиправні дії. Інакше закладу «світить» штраф від Держспоживінспекції. «Міліції буде легше, не виїжджаючи у день по 500 разів, один раз на місяць зібрати данину», — вважає Арзуманян. Його думку поділяють інші колеги по бізнесу. Не секрет, що подібна практика діяла відколи пару років тому ресторани зобов’язали не менше 50% площі відвести для некурців. Нечисті на руку бізнесмени вирішили, що простіше давати контролерам «на лапу», аніж дотримуватись вимоги.

Жодних значних збитків не буде, переконаний президент Асоціації ресторанного бізнесу Києва Ісай Фельдман. Він вважає, що ймовірний відтік курців із закладів харчування сторицею компенсують нові клієнти, які не люблять споживати страви у закурених приміщеннях. Такої ж думки і гендиректор мережі кав’ярень, фастфудів і ресторанів Дмитро Погребицький: «Унаслідок прийняття закону кількість відвідувачів ресторанів на першому етапі може скоротитися на 20%. Потім ми побачимо відновлення, оскільки населення звикне до цих обмежень».

На боці рестораторів виступили виробники сигарет. Так, на думку Олени Калабані, менеджера з корпоративних комунікацій і зв’язків з громадськістю “Філіп Морріс Україна», у ресторанах, барах, кафе, на дискотеках та в інших розважальних закладах у власників має бути право вибору щодо того, дозволяти чи забороняти курити. Логіка сигаретних компаній зрозуміла: кожна викурена за горнятком кави сигарета — це плюс копійка до їхніх доходів.

Ольга Насонова, президент Асоціації ресторанів України, очікує, що влада згодом послабить деякі норми нового закону і дозволять в частині заборони курити у розважальних закладах і закладах громадського харчування, так як це відбулося після введення аналогічної заборони у Греції.

А тим часом закону про заборону куріння у громадських місцях не дотримуються у самій Верховній Раді України. Там і досі незаконно працює депутатська курилка. Ресторатор Вардкес Арзуманян з цього приводу пожартував у себе в Facebook: «Потрібні поправки до закону: «крім Верховної Ради, Кабінету міністрів, Адміністрації Президента і членів їх сімей».

***

Цей матеріал журналіста Василя Хомина опубліковано в американській газеті «Тиждень і Люди» (№11 від 28.12.2012 р.).

Тижневик "Тиждень і Люди" (Чікаго, США)

«Прибуток»

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...