Головна » Інше » 2012 способів заробити на кінці світу

2012 способів заробити на кінці світу

Фото: azcongress.ru
Календар майя

Міфічний «кінець світу», нібито напророкований індіанцями майя, приносить підприємливим українцям реальні гроші. 

Українці втратили розум. Частина населення цілком серйозно вірить, що 21 грудня 2012 року настане обіцяний майя Армагеддон. Або, щонайменше, суцільна темрява поглине Землю на довгі тижні. І, щоб пережити цей період, марновіри змітають з прилавків свічки, сірники і ліхтарики на батарейках. Тим часом підприємці рахують прибутки.

Згідно з дослідженням, яке провела компанія Research & Branding Group, третина українців щиро вірить у можливість «кінця світу». Здебільшого це сільське населення. Найбільше в Апокаліпсис вірять на Західній Україні (45%), менше — у центральних (36%) та південно-східних (27%) областях.

Помітно зріс інтерес до пророцтв вимерлого індіанського племені упродовж останніх місяців. Як повідомив «Тиждень і Люди» Петро Нек, оглядач російської пошукової системи «Яндекс» у Львові, у вересні пошуковик зафіксував сплеск запитів з України на есхатологічну тематику. «Запитів стало у два рази більше, ніж до того. Українською запитували понад 4000 разів, російською — більше 70 000 запитів. Серед найпопулярніших такі запити: «коли настане кінець світу в Україні», «кінець світу відгуки» і навіть «дивитись онлайн на кінець світу»», — повідомив він. Подібний тренд спостерігається і в Google.

Ажіотаж довкола 21.12.2012 підігрівають медіа, в т.ч. загальнонаціональні телеканали. Причому у погоні за рейтингами і, відповідно, рекламними надходженнями, вони, в основному, зосереджуються на чутках і байках. Виважених роз’яснень науковців, що календар майя — не більше ніж пам’ятка старовини, в ефірі практично не чути.

Сайт «Тернопіль вечірній» (www.t-v.te.ua) уклав список необхідних речей, щоб пережити темні часи. До нього увійшли, серед іншого, намет, теплий спальник, запас продуктів і води на 2 місяці, дрова, свічки, предмети гігієни і книга з виживання. Загальний кошторис склав орієнтовно 6 тис. гривень.

Тож, не дивно, що найбільш вразливі громадяни кинулися роботи запаси на випадок «кінця світу». Хітом продаж стали свічки. У Житомирі, Сумах, Тернополі, Київській та Рівненській областях їх стали змітати з прилавків магазинів та базарів, передають інформаційні агентства. Люди купують відразу по кількадесят штук. Торгівці швидко відреагували на ажіотажний попит підвищенням цін у 3 рази, і тепер звичайна свічка коштує близько 6 гривень. Мер Донецька Олександр Лук’янченко, де також спостерігається нездоровий попит на свічки, переконаний, що його стимулюють самі ж виробники і продавці.

Окрім свічок, подекуди скуповують сірники, запальнички та ліхтарики на батарейках, а також сіль. У селі Коржі на Київщині люди навіть взялися консервувати воду на чорний день.

Кінець світу в Україні. Київ після 21 грудня 2012 року
Картинка: kievmafia.com
Київ після глобальної катастрофи

Спритні бізнесмени і маркетологи вловили загальний тренд й тепер експлуатують його по повній.

В інтернеті можна натрапити на оголошення про можливість зустріти «кінець світу» у бункері чи бомбосховищі. Так, в Одесі пропонують шикарні вілли, обладнані бункерами, за ціною 170 тис. дол. Будівлі оснащені водогоном, теплотрасою, лазнею, сауною з басейном, і мають великі запаси харчів.

Один киянин пропонує пережити «катастрофу» у бункері за 10 000 доларів на тиждень з чоловіка і 7 000 дол. з жінки. «21 грудня 2012 року наступить так званий кінець світу! Але загинуть не усі. У вас є унікальна можливість залишитись серед живих чи хоча б подарувати життя своїй дитині. Ми надаємо місця у бункері майже в центральному районі Києва», — сказано в його оголошенні. Значно нижчі розцінки на ліжко-місце у захищеному від радіації притулку у м.Первомайському Харківської області. За два тижні перебування тут просять 10 тис. гривень. Власник закладу стверджує, що на його пропозицію відгукнулися вже п’ятеро охочих.

Менш захланні власники мілітарі-готелю, збудованого на місці бункера часів Другої світової війни, на Закарпатті. Один день у них коштує близько 200 гривень.

Відомо, що бункер в своєму обійсті збудувала українська співачка Ірина Білик. У ньому вона планує зустріти 21 грудня разом зі своїми близькими друзями. У скільки обійшовся прихисток, «зірка» не зізнається. Можна лише здогадуватись. За даними авторитетного тижневика «Дзеркало тижня», підземний бункер в Україні можна замовити за ціною 2500-4500 у.о. за кв. м. Є й економ-варіанти — від 1000 до 1700 у.о. за кв. м.

У Криму завод шампанських вин пропонує всім охочим перечекати «кінець світу» у своїх підвалах, які збудував князь Голіцин у 1878 році. Тунелі можуть прийняти 4 тисячі людей. Гроші за прихисток завод обіцяє не брати. Підприємство й так отримало безкоштовну рекламу — новину про його ініціативу охоче поширили ряд засобів масової інформації.

Підприємці не упустили з поля зору й українців зі здоровим почуттям гумору. Спеціально для таких пропонують путівники по потойбіччю (120-150 грн.), картки-талісмани, які нібито мали б захистити від Страшного суду (50-450 грн.), тематичні вечірки у нічних клубах та алкогольні напої у барах, футболки та горнятка із зображенням календаря майя. Одна зі столичних туристичних агенцій продає тури «Кінець світу у Португалії» за ціною від 800 євро, без врахування перельоту. У Києві також запланували прем’єру феєричної вистави “За 80 днів до кінця світу». «Ми вкраплюємо сюди денсерів, які танцюють на пілоні, — це дуже складний спорт, мистецтво і до нас у всьому світі ніхто такого не робив», — розповів режисер постановки Олександр Лещенко. Квитки на виставу коштують від 150 до 1100 гривень.

Окрема тема — набори для виживання. Їхнє наповнення залежить від фантазії продавця. Наприклад, є такі, до яких входять: ніж, вермішель швидкого приготування, презервативи, шампунь, мило, гребінець, сухе пальне, мотузка, ліхтарик і сірники. Вартість набору: 300 гривень і більше. Журналістський експеримент одного з провідних українських телеканалів засвідчив, що люди готові платити за такі набори і 1200 грн.

Очевидно, «кінець світу» стане для багатьох українців ще однією нагодою зустрітись у колі друзів і добре повеселитися. Забава навряд чи обійдеться без алкоголю. А отже, суттєву вигоду від Армагеддону отримають українські виробники міцних напоїв.

***

В основу цього матеріалу покладено статтю Василя Хомина «Як українці монетизують кінець світу», опубліковану в газеті «Тиждень і Люди» (США)

Тижневик "Тиждень і Люди" (Чікаго, США)

«Прибуток»

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...