Головна » Інше » Екологи виступили проти будівництва міні-ГЕС у Карпатах

Екологи виступили проти будівництва міні-ГЕС у Карпатах

Фото: radiosvoboda.org
Екологи проти малих ГЕС

Активісти екологічних та туристичних організацій пікетували будівлю Міністерства енергетики та вугільної промисловості з вимогою зупинити будівництво малих гідроелектростанцій у Карпатах, повідомило радіо «Свобода».

На думку організаторів акції, мережа малих ГЕС стане причиною екологічної катастрофи у Карпатах. «Це призведе до пересихання русел річок у неповноводні періоди. Жодна риба не зможе мігрувати до місця розмноження через турбіни. Назвати таку енергетику «зеленою» неможливо», – сказав заступник голови Національного екологічного центру Олексій Василюк.

Еколог пояснив, що будівництво малих ГЕС – чудова ідея, але використовувати цю технологію можна лише у тих випадках, коли це дозволяють природні умови. Карпатські річки, за його словами, буде знищено будівництвом малих ГЕС. До того ж це значно підвищить небезпеку паводків.

Крім того, стверджують організатори акції, будівництво малих ГЕС у Карпатах значно знизить туристичну привабливість регіону.

Командир дружини охорони природи «Зелене майбутнє» Андрій Плига переконаний, що будівництво такої великої кількості ГЕС знищить екосистему карпатських річок.

«Електростанції належать до так званого «дериваційного типу». Що це означає? Частину річки, або навіть річку повністю, беруть в трубу для того, щоб підсилити тиск. Скажімо, на Черемоші має бути збудовано 38 ГЕС – річка фактично буде скута в суцільну трубу», – сказав він.

Учасники акції передали офіційне звернення представникові Міністерства енергетики та вугільної промисловості. На їх думку, саме це міністерство могло б спрямувати ідею «малих ГЕС» у правильне русло.

Представник Мінпаливенерго пояснив, що за будівництво малих ГЕС у Карпатах мають відповідати органи місцевої влади.

«Сьогодні Міністерство енергетики та вугільної промисловості не є ні замовником, ні координатором будівництва об’єктів малої електрогенерації», – запевнив Віталій Коваленко, заступник начальника управління стратегічної політики та інвестицій міністерства.

Але він пообіцяв, що звернення детально вивчать і дадуть відповідь.

Паралельно подібні акції протесту відбувались у Верховині, Львові, Тернополі, Ужгороді та Харкові.

За даними Національного екологічного центру, в Карпатах мають збудувати 550 гідроелектростанцій. Зокрема у Львівській області планують звести до двох десятків міні-ГЕС, повідомила на прес-конференції у Львові юристконсультант  МБО «Екологія Право Людина» Наталія Шпег.

Нагадаємо, у вересні 2011-го ТзОВ «Енергоінвест Захід» отримала дозвіл на розробку містобудівної документації на будівництво гідроелектростанції у с. Нижня Стинава Стрийського району Львівської області.

«Прибуток»

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...