Головна » Інше » 10 найпоширеніших способів мобільного шахрайства

10 найпоширеніших способів мобільного шахрайства

Фото: vgorode.ua

Західну Україну захлеснула чергова хвиля мобільших шахрайств. Щоб убезпечити абонентів від шахраїв, директор західного територіального управління «МТС-Україна» Дмитро Пономаренко оприлюднив рейтинг найбільш поширених способів видурювання грошей.

10 місце. Отримайте удвічі більше!

Один з найбільш примітивних, але, тим не менш, часто використовуваний спосіб обману. Вам приходить SMS такого змісту: «Сервер мобільного оператора Х. Перекажіть гроші на номер 8-ХХХ-ХХХ-ХХ-ХХ і одержите удвічі більше!». Знаючи, що любителів легкої наживи у нас в країні вистачає, обманщики тиснуть на психіку. Адже перевівши «на пробу» якихось 30 грн, ви можете отримати 60!. Відчувши можливість збагатитися, абонент переводить на вказаний номер всі кошти, що залишилися.

9 місце. Життя без спаму

Абонентові приходить SMS з пропозицією відписатися від рекламної SMS-розсилки. Для того, щоб відписатися, пропонується відправити «безкоштовне» SMS певного змісту (найчастіше це набір цифр) на один з коротких номерів і перейти за отриманим у відповідь посиланням, для того щоб виключити номер із списку розсилки рекламних повідомлень.

SMS на запропонований короткий номер виявляється платним і оцінюється в середньому $3-5

8 місце. Врятуйте дитину!

Абонент отримує повідомлення з невідомого номера про необхідність знайти рідкісну групу крові для порятунку дитини. У повідомленні вказується номер телефону, дзвінки на який автоматично «полегшують» рахунок на 20-30 гривень

7 місце. «Збій» мережі

Абоненту телефонують нібито з сервісного центру мобільного оператора і повідомляють, що відбувся збій в системі і що телефон через півгодини буде заблоковано на чотири дні. Щоб цього уникнути, пропонують швидко перереєструвати SIM-карту в системі — для цього абоненту потрібно лише набрати на телефоні комбінацію * 150 * [050 ххх хх хх] * [200] # виклик. Команда виявляється командою переказу грошей з одного рахунку на інший

6 місце. Подзвоніть батькам

На вулиці до вас підходять і просять дати подзвонити хворій мамі або дітям додому, посилаючись на акумулятор, що сів, і терміновість дзвінка. Через хвилину телефон повертається до Вас, а ось кількість готівки на рахунку сильно зменшується. Дзвінок здійснюється на платний номер.
Зловмисники модернізували методи, й тепер можуть, начебто набираючи номер, встановити цифрову комбінацію, якою встановлюється програма, що без відома власника телефона спустошує рахунок (відправляє платні SMS, дзвінки на спеціальні номери)

5 місце. Пошук роботи

Новий вид шахрайства: оголошення з пропозицією стабільної роботи з житлом і зарплатою 3000 дол на місяць. Для отримання інформації про роботу в них пропонується відправити SMS або зателефонувати на короткий номер (підвищена вартість SMS або платний автовідповідач).
Абоненти, які відправили SMS, у відповідь на повідомлення отримували інформацію про те, що їх заявка прийнята в систему і чекає обробки. Однак, після відправки SMS на вказаний номер, з рахунку абонента знімалося 30 грн., про які в оголошеннях не було ані слова.

4 місце. Вишліть мені грошей

Абонентові приходить SMS такого змісту: «Не можу тобі додзвонитися, немає грошей, перешли 5 гривень». Коли одержувач повідомлення намагається сам набрати вказаний номер, то чує, що абонент – поза зоною доступу. Деколи довірливі користувачі мобільних телефонів дійсно посилають суму незнайомцеві. Зайве говорити, що з цього номера їм ніхто більше не передзвонює

3 місце. Поверніть мої гроші!

Користувач мобільного телефону одержує SMS-повідомлення про те, що хтось перевів на його рахунок певну суму грошей. Найчастіше вона невелика – 10-15 гривень. Через декілька хвилин приходить і інша SMS-ка, з повідомленням про помилку і проханням повернути гроші назад. Найчастіше такі повідомлення відправляються з Інтернету – в цьому випадку номер відправника не повідомляється, замість нього на дисплеї адресата з’являється короткий номер, максимально схожий на службове повідомлення. Природно, грошей на рахунку абонента не додалося, а жаліслива історія про фатальну помилку при передачі грошей другу — не більше ніж шахрайство. Втім, подібний виверт якраз і розрахований на порядність людей, які захочуть повернути гроші неуважному абонентові

2 місце. Поверніть борг

Абоненту приходить SMS: «Банк Х відмовив вам у видачі кредиту». Через декілька днів, коли абонент забуде про це повідомлення, йому дзвонять з незнайомого номера.

Автовідповідач, представившись банком Х, говорить: «Нагадуємо Вам про необхідність погасити кредит. Хочете прослухати повідомлення ще раз, натисніть 1. Хочете зв’язатися з оператором, натисніть 2».

Звичайно, абонент виходить на оператора, який правдоподібно описує ситуацію із заборгованістю за кредитом.

Для детальнішого з’ясування обставин псевдооператор пропонує з’єднати абонента зі службою безпеки банку, завданням якої насправді є виманювання у переляканого абонента особистої інформації, номерів кредитних карток і ін. Не дивно, що після цього з карток починають зникати гроші.

1 місце. Вітаємо! Ви виграли!

Відбувається масова розсилка інформації абонентам (з використанням ПК) про нібито виграний приз, з пропозицією передзвонити за довідкою.
Коли абонент дзвонить на рекомендований номер, начебто представники МТС йому повідомляють «радісну новину» про приз (домашній кінотеатр або навіть автомобіль). Щоби стати учасником акції, обов’язковою умовою є придбання ваучерів поповнення на суму 500 і більше грн, після чого треба повідомити секретні коди. Іноді можуть просити купити ваучери інших операторів. Після цього коди відразу використовуються зловмисниками для поповнення спеціально приготованих номерів, а далі перепродаються зі знижкою з використанням послуги переказу. Покупці коштів навіть не знають про їх шахрайське походження.

«Прибуток»

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...