Головна » Інше » Малим підприємцям прогнозують проблеми через плутанину з КВЕДами

Малим підприємцям прогнозують проблеми через плутанину з КВЕДами

Фото: proosbb.info

Для малих підприємців-фізичних осіб у Львові можуть зрости податки через чинність двох Класифікаторів видів економічної діяльності (КВЕД). 

Про це йдеться у повідомленні ГО «Гармонія та порядок», пише «Львівський портал».

Як зазначено у повідомленні, 15 грудня 2011 року Львівська міська рада прийняла ухвалу під №1010 «Про затвердження ставок єдиного податку для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють господарську діяльність» (далі – Ухвала № 1010). У додатку до цієї ухвали перелічені ставки єдиного податку у відсотковому відношенні до розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня поточного року в залежності від виду (видів) діяльності, який здійснює підприємець, відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності 2005 року (КВЕД ДК 009:2005).

Однак, з 1 січня 2012 року в Україні діють одразу два такі класифікатори: поряд зі «старим» ДК 009:2005, дію якого було продовжено на цей рік, набрав чинність новий ДК 009:2010, що поставило перед органами місцевого самоврядування, податківцями та підприємцями низку проблем.

Податковим кодексом України встановлено, що у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування підприємцю необхідно зазначити обрані види господарської діяльності згідно зі «старим» класифікатором. Відповідно до нього зазначаються види діяльності підприємця у свідоцтві платника єдиного податку.

Проте, з 1 січня 2012 року при державній реєстрації підприємця в реєстраційній картці потрібно вказувати види діяльності саме за новим класифікатором, оскільки державному реєстратору програмне забезпечення не дозволяє вводити дані зі «старого». Тому інформація про види діяльності зареєстрованих цього року підприємців, заноситься до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ЄДР) виключно згідно з новим КВЕД.

У такому випадку у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування підприємцю доведеться зазначати коди видів діяльності за «старим» КВЕД, як цього вимагає Податковий кодекс, але це суперечитиме відомостям, які містяться в ЄДР.

Вказане, на думку члена ГО «Гармонія та порядок» Маркіяна Дмитрасевича, може надати органам податкової служби формальні підстави для застосування санкцій до підприємців: «По-перше, вказана неузгодженість може призвести до збільшення ставки єдиного податку. До прикладу, якщо підприємець здійснює діяльність з ремонту взуття (код за «старим» класифікатором – 52.71), то відповідно до ухвали № 1010 ставка єдиного податку складатиме 7% для І групи платників або 10% для ІІ групи. Однак, за новим класифікатором діяльність з ремонту взуття має код 95.23, і саме він міститиметься в ЄДР зареєстрованого у 2012 році підприємця. Це може слугувати для органів податкової служби приводом для віднесення діяльності цього підприємця до категорії «інші», яка вказана Львівською міською радою під № 117 у додатку до зазначеної ухвали. Але біда для новоспечених майстрів взуття полягатиме у тому, що ставка податку у цій категорії для них вже не 7% чи 10%, а 10% або 20% відповідно для І та ІІ групи платників.

По-друге, податківці можуть застосувати ставку податку у розмірі 15% від доходу підприємця, бо згідно з положеннями Податкового кодексу України така ставка застосовується до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи. А коди видів діяльності за новим класифікатором, які внесені до ЄДР при реєстрації підприємця у 2012 році, не можуть бути зазначені у свідоцтві такого платника єдиного податку. Тобто підприємці-платники цього податку, зареєстровані поточного року, через неузгодженість у законодавстві ставлять себе під загрозу податкових санкцій і донарахувань податків. І Львівська міська рада, на жаль, цю ситуацію не попередила».

Як зауважив координатор ГО «Гармонія та порядок» Дмитро Гудима, «таку неузгодженість слід виправляти перш за все шляхом внесення законодавчих змін, зокрема до Податкового кодексу. Але оскільки цей процес тривалий і не залежить безпосередньо від волі мешканців нашого міста, то Львівська міська рада може внести зміни до ухвали №1010, вказавши, що у період до 31 грудня 2012 року включно, тобто під час паралельної дії двох класифікаторів, для визначення ставки єдиного податку використовуються коди видів економічної діяльності за старим і новим КВЕДами. А у таблиці зі ставками єдиного податку, яка викладена у вигляді додатку до вказаної ухвали, поряд із кодами за «старим» класифікатором потрібно додати відповідну інформацію з близькими за змістом кодами за класифікатором новим. Без цього зареєстровані у 2012 році підприємці Львова І та ІІ групи перебуватимуть у стані невизначеності щодо розмірів ставок їхніх податків. Тому до Ухвали №1010 від вже на найближчій сесії негайно потрібно внести відповідні зміни та доповнення».

«Прибуток»

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...