Головна / Інше / В Україні стрімко скорочуються площі фруктових садів

В Україні стрімко скорочуються площі фруктових садів

В Україні з року в рік стрімко скорочуються площі фруктових садів. 

Про це повідомив голова правління Одеського консервного заводу дитячого харчування Віктор Станіславський під час закладки фруктового саду у Львові.

Порівняно з 1990 роком площа фруктових садів зменшилась у 3 рази, а виноградників — у 5,5 разу.

При цьому більшість садів (70%), які слугують сировинною базою для соків, були засаджені ще у радянські часи, зазначив Станіславський.

На його думку, причина невтішної статистики полягає в тому, що вирощування фруктових садів є відносно невигідною справою, оскільки інвестовані кошти окупляються в довгостроковій перспективі.

Деякі труднощі, за словами Станіславського, також пов’язані зі вступом України до ВТО: наприклад, лише саме членство у цій організації спричинило подорожчання продукції вітчизняного АПК удвічі, у зв’язку з чим вона стала менш конкурентоздатною порівняно з продукцією, вирощеною у сусідній Польщі тощо.

До негативних чинників Станіславський зарахував відсутність прийнятних схем кредитування (українські ставки по кредитах у 3 рази вищі за європейські – 30% річних) та моральну і технічну застарілість системи зберігання фруктів (в Україні потреба в сучасних сховищах для фруктів забезпечена на 5%).

«Проблема скорочення площі фруктових садів стосується не лише виробників соку, але й звичайних громадян, які прагнуть годувати своїх рідних і близьких здоровою, корисною їжею», — додав керівник ОКЗДХ.

Він навів дані, за якими пересічний українець споживає за рік приблизно 33 кг фруктів, що складає третину річної норми.

При цьому у США, Іспанії, Франції, Німеччині, Італії, Туреччині та інших країнах споживають понад 100 кг свіжих фруктів в рік.

x

Рекомендуємо

Остап Гишко, франчайзі клінінгової компанії Універсальний Прибиральник у Стрию та Моршині

Остап Гишко: Клінінговий бізнес — хороший старт для того, щоб стати мільйонером

Ще якихось два роки тому Остап Гишко працював офіціантом в одній з львівських піцерій. І раптом різко змінив своє життя, ставши підприємцем. Каже, що вдало стартувати у бізнесі йому допомогло придбання франшизи...