Головна » Інше » 90% фермерських господарств Львівщини опинилися на грані закриття

90% фермерських господарств Львівщини опинилися на грані закриття

Фото: slando.com.ua

90% фермерських господарств Львівської області перестануть функціонувати, якщо уряд не призупинить свою постанову, якою затвердив Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами. 

Про це заявив заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак на спеціальній нараді, де вирішували, як законно врегулювати використання водних ресурсів підприємствами аграрного сектору економіки у Львівській області.

Згадана урядова постанова (№615) була прийнята 30 травня 2011 року, а чинності набрала 8 серпня минулого року.

Вона передбачає, що підприємства, які для забору води використовують будь-які технічні засоби, повинні виготовити дозвіл на користування надрами.

За словами голови комісії з питань розвитку села та АПК Львівської облради Петра Пешка, аграрії донедавна взагалі були не в курсі, що така постанова існує. Доки до них не стали приходити з перевірками представники Державної екологічної інспекції.

Підприємствам, що не мають дозволу на користування надрами, виставляють штраф на 120 000 гривень.

«Надзвичайно високі штрафи ліквідують дрібного і середнього виробника сільгосппродукції», — наголосив Пешко.

«Якісь господарства прийдеться закривати», — підтримав його голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Львівщини Ярослав Кардаш.

За оцінками ж Валерія П’ятака, мова може йти про 90% господарств.

Учасники наради зазначили, що постанова Кабміну містить деякі недоліки, зокрема суперечить Податковому кодексу.

«Потрібно прийняти відповідні рішення, зробити експертизу і просити призупинити дію цієї постанови, тому що Державна екологічна інспекція розпочинає вже перевірки. При цьому постанову трактують на користь держави або профільного міністерства, нараховуються штрафи у державний бюджет. По суті, це буде вимивання оборотного капіталу, фінансового ресурсу з області і з інших областей до державного бюджету», — зазначив заступник голови облради.

Таким чином, на Львівщині мають намір упродовж тижня підготувати пропозиції щодо змін до постанови, яка сулить небезпеки агропромисловому комплексу регіону.

«Прибуток»

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...