Головна » Бізнес » Американець затіяв у Львові велике прання

Американець затіяв у Львові велике прання

Бізнесмен зі США Бенджамін Беккер у п’ятницю, 18 листопада, відкрив у Львові першу пральню мережі «Бульбашки – Bubbles». Розташована вона на вулиці Володимира Великого. Такі пральні поширені в Сполучених Штатах, довкола них нерідко закручується сюжет голлівудських фільмів. Для України ж вони наразі є дивиною. Саме тому, що ніша пралень в нашій країні на сьогодні не зайнята, Бенджамін Беккер розраховує на значний комерційний успіх свого підприємства. Більше — в ексклюзивному інтерв’ю, яке він дав«Прибутку». 

— Бенджаміне, «Бульбашки» — це Ваш перший бізнес в Україні?

— Це — перший мій бізнес в Україні. Але досвід підприємництва у мене є. Я працюю в Америці. Останні 10 років раз на рік приїжджав в Україну, щоб працювати в будинку для сиріт.

— В якому саме?

— Є різні будинки для дітей-сиріт у Львові, Луцьку. Працюю в них як волонтер.

— Важко було запустити першу пральню?

— Так, дуже важко. Я думав, це буде набагато легше. Але закони часто змінюються, тому, знаєте, мої очікування не справдились.

— Що було найскладніше?

— Найскладніше, напевно, працювати з майбутніми працівниками. Дуже важко знайти добрих працівників, які можуть працювати щодня і щось робити якісно. В Україні існує велика морока з документами на відкриття об’єкту. Колись, щоб підготувати об’єкт для експлуатації, мали отримати п’ятнадцять підписів. Але зараз є якийсь новий закон, що треба просто заповнити декларацію. Для того, щоб заповнити декларацію, треба представити різні документи, зокрема експертну оцінку. Це все вимагає дуже багато часу. Зрештою, нам сказали, що ми не можемо заповнити декларацію, бо в нас немає кадастрового номера. Але з часом вже сказати, що є якийсь новий закон, і кадастровий номер вже не потрібний. Важко, бо, виявляється, ніхто не знає точно, що треба робити. Ніхто не хоче брати на себе відповідальність.

— Скільки часу зайняв весь процес реєстрації?

— Вісім місяців.

— А скільки б це зайняло часу в США?

— Три-чотири місяці.

— Ви в Америці маєте бізнес?

— Я маю бізнес в Америці, зовсім різний бізнес, він не пов’язаний з пральнями.

— В Україні Ви виступаєте одноосібним засновником бізнесу чи маєте партнерів?

— Я сам засновник.

— Чи є вже попередні плани щодо відкриття наступних пралень? Це ж мережа буде, правда?

— Так, планую відкрити такі пральні по всій Україні.

— Тобто спочатку в містах-мільйонниках, так?

— У Києві, Харкові, Донецьку. У великих містах, так.

— Це плани на найближчі рік-два?

— Треба трохи подивитись, чи справа піде так, як я хочу. Але я хочу відкрити в Києві пральню через шість місяців. Всі мені кажуть, що в Києві це зробити набагато легше.

— Чому Ви вирішили, що в Україні такі пральні матимуть успіх? У нас люди, в принципі, переважно мають вдома пральні машинки. Як Ви будете привчати їх ходити до пральні? Коли я їхав на зустріч з Вами, то друзі, дізнавшись, що Ви відкриваєте пральню, сказали: «Навіщо, якщо є пральні машинки?!». 

— В Америці ми всі також маємо пральні машини. Але буває, що треба попрати щось таке велике. В пральні «Бульбашки» є машини, в яких можна прати 36 кілограмів речей. Це дуже великий об’єм. Тому можна прати ковдри. Крім того, туристи не мають де прати, студенти так само. У Польщі два роки тому відкрили першу пральню, подібну до цієї. І в них там великий успіх! Я розумію, що Польща і Україна — різні країни, але я бачу тут великі перспективи. Наша пральня також розрахована на готелі, ресторани, на різні бізнеси, які потребують щось прати.

— Якщо це не є комерційною таємницею, скільки грошей Ви вклали у цей проект?

— Це — велика сума. Але я краще її не називатиму.

— Ви самі керуватимете пральнею чи найняли менеджмент?

— Так, є вже менеджмент. Я планую тут часто бути, але я маю сім’ю в Америці, тому час від часу змушений їздити додому.

— Де Ви так добре вивчили українську мову?

— Трохи в Америці два місяці читав книги і розвивав знання. А тут, в Україні, намагаюся розмовляти з людьми на вулиці, вивчаю якісь слова…

Розцінки на послуги пральні «Бульбашки – Bubbles» (у грн.):

 

Вага Прати Сушити Прати і сушити
9 кг 45 30 75
14 кг 65 35 100
18 кг 85 40 125
27 кг 110 45 155
36 кг 125 50 175

 

x

Рекомендуємо

Зеник Євроремонт

Перше ексклюзивне інтерв’ю Зеника Євроремонта

«Не обов’язково їхати в Європу, щоб заробляти такі гроші, як там»