Головна » Інше » Пожежники менше надокучатимуть підприємцям

Пожежники менше надокучатимуть підприємцям

Фото: mns.gov.ua

Якщо Верховна Рада прийме розроблений у відомстві Віктора Балоги закон, що передбачає обмеження втручання органів пожежної безпеки в роботу підприємств. 

Законопроект уже передано президенту, повідомив під час брифінгу помічник міністра надзвичайних ситуацій Ян Берназюк, передає прес-служба МНС.

В МНС сподіваються, що Віктор Янукович внесе цей законопроект на розгляд Ради як невідкладний. Відтак, розраховують, у разі прийняття, документ набуде чинності з 1 січня 2012 року.

«На нашу думку, напрацьований якісний законопроект. Ми розраховуємо, що закон про дерегуляцію у сфері пожежної безпеки буде підтриманий Верховною Радою і з 1 січня підприємці відчують полегшення у відносинах з інспекторами пожежної безпеки», — сказав Берназюк.

Помічник Балоги наголосив, що основна задача документа — зменшити до мінімуму кількість контактів підприємців з інспекторами. Так, згідно з ним:

  • підприємство зможе розпочинати свою роботу без отримання дозволу у пожежного інспектора;
  • керівник лише подаватиме декларацію, що він нестиме відповідальність за пожежну безпеку;
  • інспектор не надає жодних зворотних документів — повинна бути лише реєстраційна відмітка у державного реєстратора;
  • об’єкти низького і середнього ступенів ризику (а це 95% підприємств) не підлягатимуть плановим та позаплановим перевіркам;
  • інспектор не матиме права приймати одноосібне рішення про закриття об’єкту у разі виявлення правопорушень (звертатиметься до суду і доводитиме, що ці порушення можуть призвести до небезпечної ситуації).

Загалом нормативно-правовий акт пропонує внести зміни до 6 законів, у тому числі до закону про перелік документів дозвільного характеру. Передбачається, що з нього буде вилучена згадка про те, що пожежна інспекція надає документи дозвільного характеру.

Крім того, МНС ініціює скорочення кількості правил пожежної безпеки для підприємств.

«Ми зменшимо кількість вимог, яких необхідно дотримуватись підприємцю, починаючи певну діяльність. На думку міністра Віктора Балоги, повинно бути 10-15 основних правил, яких необхідно дотримуватись. Сотні інших вимог, починаючи від висоти розміщення розетки чи питання щодо обробки порогу приміщення, носитимуть рекомендаційний характер і власник повинен нести за те відповідальність самостійно», — повідомив Берназюк.

Водночас, як зауважив перший заступник Державної техногенної безпеки Іван Кріса, відміна дозволів і декларативний принцип супроводжуватимуться підвищенням відповідальності суб’єктів господарювання, зокрема за початок роботи з порушенням правил пожежної безпеки чи за неправдиво подану декларацію.

«Прибуток»

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...